A TEK állta el a devizahitelesek útját

Vágólapra másolva!
A Kúria épületétől Budára vonultak a tüntetők a devizahitelesekről szóló bírói döntés után. Körülbelül nyolcvan-százan indultak, de sokan lemorzsolódtak. Több tucat rendőr kíséri őket. Orbán Viktor háza a cél, de a TEK lezárta a kormányfő otthonának környékét, a tüntetők megakadtak a rendőrsorfalon.
Vágólapra másolva!

Nagyjából százötven tüntető várta már délután egy óra óta a Kúria épülete előtt, hogy ítéletet hozzanak a devizahitelperben. A Kúria a múlt héten kezdte tárgyalni azt az ügyet, amelyet az adós másodfokon megnyert az OTP Bankkal szemben.

A tüntetők kissé megfogyatkozva, három óra után nem sokkal indultak el mintegy nyolcvanan az épület elől, a cél Orbán Viktor háza volt, ahogy azt korábban ígérték. A Terrorelhárítási Központ bejelentette, hogy délután négy órától "a szükséges ideig, de legkésőbb augusztus 4-én éjfélig" lezárják a Cinege utca, azaz a miniszterelnök házának környékét.

Este hat után értek a Cinege utcába a tüntetők, de a útzárlat láttára megálltak. Beszédeket tartottak, volt, aki azt emlegette, "Orbán, nem ezt vártuk tőled", és tanácskoztak, visszaforduljanak-e. A meleg és a hegymászást nem mindenki viselte jól, egy ember elájult, hozzá mentőt kellett hívni. Egy kisebb dulakodás is kialakult a rendőrök és a tüntetők között, de nem volt komolyabb ütés tudósítónk szerint.

Lévai Anikó, a kormányfő felesége kiment a tüntetőkhöz, akik elmondták neki, hogy Orbán Viktor megígérte, senkit nem hagynak az út szélén. Lévai Anikó erre megígérte, átadja az üzenetet. Hét óra után nem sokkal már csak tucatnyian maradtak, a tüntetésnek vége volt.

A devizahiteles tüntetők menetét körülbelül húsz rendőr kísérte, több rendfenntartó ment a csoport mellett is. A vonulók élén egy Koppány csoport feliratú autó haladt. Többen Árpád-sávos zászlót, magyar zászlót vittek. A tüntetők antiszemita rigmusokat skandálnak, három-négy embernél volt mini megafon, ezek segítségével elhangzott az is, hogy "reszkessetek kutyák", és hogy "elővesszük a fegyvereket".

Kissé összekaptak, de komoly összecsapás nem alakult ki a rendőrökkel Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Korábban a Szent István körútra kiérve világossá vált, hogy a demonstrálókat engedik az úttesten vonulni, jelentette tudósítónk. Az autóforgalom a menet környékén leállt. A Vígszínháznál a kiülős helyeken sörözőket megpróbálták rávenni a tüntetők, hogy menjenek velük, de senki nem csatlakozott hozzájuk. Sok támogatást egyébként sem kaptak a körúton, egy idős hölgy azt sérelmezte, hogy a vonulók miatt lekési a vonatát, egy másik nőnek az Árpád-sávos zászlók nem tetszettek.

A demonstrálók rendbontás nélkül öt órára eljutottak a Kútvölgyi lejtőig, ott értesültek a Cinege utca lezárásáról, de egy gyors szavazás után továbbindultak. Ekkor mintegy 60-an lehettek.

Vonulnak a tüntetők Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az ítélettől az indulásig

A demonstrálók a Kúria délután kettő körül meghozott döntéséről értesülve arról kezdtek beszélni a megafonba, hogy a bíróság nem tisztességes, "a szív helyett a zseb győzött", illetve, hogy "elég öt embert lefizetni, hogy a Kúria a bankok javára döntsön".

Egy nő ekkor kikapta az aktuális beszélő kezéből a megafont, és azt mondta, innentől kezdve nem vállal felelősséget a rendezvényért, ami történik majd, az mindenki saját felelőssége. A tömeg a Kúria épülete felé fordulva azt kezdte skandálni, hogy "kurva anyád, kurva anyád", és zúgott a "nem hagyjuk, nem hagyjuk" is - jelentette a helyszínről tudósítónk, aki szerint kisebb zűrzavar támadt, amikor az egyik szónok közölte, ő úgy tudja, a javukra döntött a Kúria. A tüntetők ekkor kis ideig tanácstalanul kérdezősködtek egymástól.

Az emberek három óra előtt nem sokkal indultak el, előtte felszólították a rendőröket, hogy az azonosítójukat jól látható helyre tegyék. A szónokok közben azon méltatlankodnak, hogy a demonstrálók túl békésen veszik tudomásul az ítéletet, "mintha nem is az otthonuk múlna rajta", illetve, hogy "a Facebookon sokkal többen ígérték, hogy eljönnek".

A Koppány-csoport tüntet a Kúria előtt Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Koppány-csoport elnöke, Balogh Béla az Origónak még az ítélet előtt azt mondta, hogy az ítélettől függetlenül mindenképp Orbán Viktor háza elé vonulnak délután. Ha számukra pozitív ítélet születik, akkor a kilakoltatások azonnali leállítását követelik a miniszterelnöknél, ha pedig a bank javára dönt a Kúria, "akkor érthető, miért tüntetünk Orbán házánál" - mondta az elnök.

Kettő óra, vagyis még az ítélet előtt a tüntetők lejátszották a himuszt, és percekig skandálták, hogy "nem fizetünk uzsorát, nem fizetünk uzsorát". Előkerült egy fából összetákolt akasztófa is, amely két bábu lógott. Mindkettő nyakába táblát akasztottak, az egyikre azt írták, "korrupt, szar alak vagyok", a másikra pedig azt, hogy "végrehajtó vagyok".

A tüntetők a rendőröket folyamatosan provokálták. Egy férfi a Kúria bejáratánál álló rendőröket arra kérte, hogy fogjanak vele kezet, de ez nem történt meg. Egy Koppány-csoportos nő pedig azt kiabálta magából kikelve, hogy "tudjuk, hogy ti is szar helyzetben vagytok, százezer a fizetésetek, miért nem álltok mellénk?". A rendőrök faarccal álltak, és nem reagáltak.