Elég lesz a felsőfokú a médiahatóság elnökének

Vágólapra másolva!
Lazítana a kormány azokon a követelményeken, amelyeket a médiahatóság leendő elnökének teljesítenie kell. A most benyújtott módosítás szerint a médiahatóság vezetőjének nem kell jogi vagy közgazdasági diplomával rendelkeznie, elég lesz egy sima felsőfokú végzettség. A tervezetből nem derül ki, kinek szánja a kormány a posztot. A médiahatóságnak Szalai Annamária halála miatt április óta nincs vezetője.
Vágólapra másolva!

Változtatna és pontosítana a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményeken az a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelyet a közigazgatási és igazságügyi miniszter terjesztett be a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött egyik törvénymódosításhoz.

A parlamenti honlapon olvasható indítvány szerint nem kellene jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma a tisztség betöltéséhez, a médiatörvény mindössze felsőfokú végzettséget írna elő. Az előterjesztés pontosítaná azt is, mi számítson a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak, amelyből a médiatörvény szerint ötéves háttérrel kell rendelkeznie a kinevezendő elnöknek.

Gyakorlatnak számíthat a jövőben az NMHH-nál, a médiatanácsnál és elődszervezeteinél, vagyis az Nemzeti Hírközlési Hatóságnál és az Országos Rádió- és Televíziótestületnél folytatott vezetői vagy ügyintézői tevékenység, valamint az ezen szervek határozataival kapcsolatosan végzett bírói, ügyészi és jogi képviselői részvétel. Ugyancsak gyakorlatnak számítana a közmédia jelenlegi kuratóriumában, valamint a korábban működő testületekben elfoglalt tagság.

Április óta nincs elnök

A tervezetből nem derül ki, hogy a kormányfő kinek szánja az NMHH elnöki posztját, korábbi információnk szerint Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az esélyes. Neki ugyanakkor megvan a jogi végzettsége.

Az NMHH-nak és a médiatanácsnak Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta nincs elnöke. Az előterjesztő Navracsics Tibor a javaslat indoklásában emlékeztet arra, hogy az államfő kedden megfontolásra visszaküldte a Háznak azt a módosítást, amely átmenetileg rendeletalkotási joggal ruházta volna fel az NMHH elnökhelyettesét.

A miniszter az indoklásában kitér arra, hogy az NMHH és a médiatanács vezetői tisztségének betöltetlensége súlyos hátrány a szervek működése szempontjából, különösen azért, mert rendeletalkotásra kizárólag az elnök jogosult. A tárca az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódóan változtat a médiatörvényen.

Az NMHH elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki kilenc évre.