Vu Zoli nem akar túl sokat, de az bejön neki

Sárkány Center bevásárló központ, dohányboltok kínai kézben
Vágólapra másolva!
Minden vietnami vesztett, aki trafikot akart nyitni Budapesten, kivéve a Sárkány Centert felépítő Vu Quy Duongot, aki viszont egy 78 trafikból álló hálózatot építhet ki. Rejtőzködik, pedig ő a dúsgazdag kereskedő, a budapesti vietnamiak jótevője és munkaadója, a golfőrült, aki a magyar kereskedelmi életben is otthonosan forog, és egy klubban golfozik egy vezető fideszessel.
Vágólapra másolva!

Budapesten kifejezetten balszerencsések voltak azok a vietnami vállalkozók, akik trafikot szerettek volna üzemeltetni. A huszonhárom kerületben összesen 34 vietnami nyújtott be pályázatot (ezt az innen letölthető listákból lehet összeszámolni), volt, aki több kerületben is próbálkozott, de majdnem mindegyiküknek csalódnia kellett, mert a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. másokat választott helyettük.

Arról viszont szó sincs, hogy a trafikkoncessziókat osztó állami cég pikkelt volna a vietnamiakra: egy bizonyos Nguyen Ngoc Nam három helyen próbálkozott, és két helyen nyert is. Még meggyőzőbbek voltak azonban Vu Quy Duong pályázatai. Ő a feleségével, Vu Quy Duongnéval együtt összesen tíz trafik nyitására nyert jogot. Ez a maximum, mert egy ember legfeljebb öt trafikot üzemeltethet. Vu Quy Duong azonban valójában még ennél is jobban járt: az Origo számításai szerint összesen 78 darab budapesti trafikban szerzett legalább áttételesen befolyást a tulajdonában álló nagykereskedés, a Vimpex.

Forrás: Fábián Tamás - Origo

A Vimpex még november-decemberben - tehát a pályázat eredményhirdetése előtt - elkezdett készülni a nemzeti dohányboltok közül minél többnek a megszerzésére. A nagyker alkalmazottai egyszemélyes kft.-ket alapítottak, ezek a cégek azóta több trafikos bt. tulajdonosai lettek, a bt.-k társtulajdonosai pedig a trafikpályázatokon nyertes magánszemélyek. A Vimpex pénzügyi vezetője és felesége hét trafikjogot szerzett. Mindezekkel a Vimpex és a köré szerveződő cégekkel Vu Quy Duong az ország egyik legnagyobb trafikosa lesz. (A hozzá vezető szálakat itt bogoztuk ki, ha részletesebben szeretne olvasni a cégcsoportról.)

Vu Quy Duong első nagy dobása nem a jobbára dohány- és ital-nagykereskedéssel foglalkozó Vimpex volt. A Vimpexen keresztül övé ugyanis a még 2005-ben kétmilliárdból felépített Sárkány Center üzletközpont is. Ennek ellenére egyetlen cikket sem találtunk, amely azzal foglalkozna, hogy kicsoda Vu Quy Duong, és olyat is csak nagyon keveset, amelyből legalább az életének egy-egy részlete kiderül. Elérhető, legálisan közzétehető fénykép sincs róla, és interjút sem nagyon adott. Ismerői alig akartak róla beszélni, ketten is voltak, akik az Origo megkeresésére előbb ráálltak az interjúra, majd visszakoztak: egyikük félóra alatt meggondolta magát, és ezt megindokolni sem szerette volna, a másikuk pedig az előre megbeszélt időpontban - és azóta is - elérhetetlen volt a mobiltelefonján. Maga Vu Quy Duong nem akart nyilatkozni a róla készülő portréhoz, arra hivatkozott, hogy mostanában nagyon elfoglalt. Kedden megígérte, hogy ha mégis tud időt szakítani a beszélgetésre, akkor jelentkezik, de ez mostanáig nem történt meg.

Neki minden sikerült

Az pillanatok alatt kiderült, hogy Vu Quy Duongot minden Budapesten élő vietnami ismeri. "Őt mindenki ismeri" - jelentette ki magabiztosan egy fiatal tolmács, Nguyen Ba Hiet. Azt is könnyű volt kideríteni, hogy a magyar fülnek bonyolultan hangzó vietnami neve helyett mindenki csak Vu Zolinak hívja.

Az életéről eddig nyilvánosan egyetlen helyen vallott magyarul: két éve a Hungarian Golf című magazin így mutatta be: "Vu Quy Duong tanulni érkezett Magyarországra, majd hamar rátalált a szerelem. Családot alapított és üzletemberként is sikeres. 2011 elején egy zártkörű fedett gyakorlót nyitott, ahol barátaival együtt készülhet a szezonra, hiszen egy hely van, ahol nem érte még el minden célját. A golfpálya."

Ebből az interjúból derül ki, hogy Vu 1985-ben jött Magyarországra, és elkezdte a Műszaki Egyetem villamosmérnöki szakát. Mire 1991-ben elvégezte a szakot, úgy döntött, hogy Magyarországon akar maradni. Ezután "elkezdtem különféle üzleti ágakban tevékenykedni" - mondja, majd csaknem tizenöt évet átugorva egyből arról mesél, hogy "végül egy nagy ingatlan beruházás volt az, ami azóta is leköti minden időmet, megnyílt ugyanis a Sárkány Center".

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A volt Budapesti Kőolajipari Gépgyár telepét 2002-ben vette meg a dohányáru-nagykereskedéssel is foglalkozó Vimpex Kft., hogy az ott lévő épületeket átalakítva üzletközpontot létesítsen. Vu Quy Duong egy kulturált piacot képzelt el. Az üzletközpontban 300 helyiség van, és nem csak az amúgy hamarosan bezáró józsefvárosi piac, hanem a kínai Ázsia Center konkurense is lett. A Sárkány Center tulajdonosa nemcsak a gyártelepet, hanem a XVIII. kerülettel együttműködve két közlekedési csomópontot és egy vasúti átjárót is korszerűsített a beruházás közelében, valamint egy gyalogoshidat építtetett a gyorsforgalmi út fölé.

Hogy Vu hogyan gyűjtött vagyont Magyarországon - miből lett pénze a terület megvásárlására és a Sárkány Center felépítésére -, az nem világos. Mindenesetre 2005-ben, a Sárkány Center megnyitásakor azt nyilatkozta, hogy az 1991-ben alakított Vimpex Kft. előző évi nettó árbevétele 37 milliárd forintot tett ki, az adózás utáni eredménye pedig 292 millió forintot. A cég jegyzett tőkéje 49 millió, saját tőkéje pedig 1,9 milliárd forint volt. A Vimpex nettó árbevétele az elmúlt években - az Opten cégadatbázisból elérhető 2009-2011-es beszámolói alapján - 9,5-11,5 milliárd, adózott eredménye pedig 26-83 millió forint között mozgott.

A közösség motorja

Vu Quy Duongnak magyar felesége van, akit így ismert meg: "Elsős voltam, amikor 1986-ban utaztam a vonaton, és megláttam a feleségem. Megszólítottam, és tudtam, hogy őt fogom feleségül venni. Húsz éve vagyunk házasok, két szép gyermekünk van, egy lány és egy fiú." Botz László, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság vezetője szerint a család annyira berendezkedett a magyarországi életre, hogy Vu kisfia nem is tud már vietnamiul, mert a férfinak nem volt ideje megtanítani neki a nyelvet.

Viszont a budapesti vietnami közéletben Vu a jelek szerint óriási szerepet vállal. Magyarországon a vietnami kolóniában elég élénk társasági élet folyik, vagy féltucatnyi szervezet működik jelenleg is, külön szervezetük van például a veteránoknak, az asszonyoknak, de van Magyar-Vietnami Baráti Társaság is. A sokféle szervezetet egy tömörülés fogja egybe, ennek Magyarországon Élő Vietnamiak Szövetsége a neve, az elnöke pedig Vu Quy Duong.

"A munkám mellett részt veszek a hazánkban élő vietnamiak összefogásában. A társadalmi munka része, hogy az itt élők számára alakult többféle egyesület, melyet egy nagyobb szervezet fog össze. Ennek vagyok a segítője, és szervezünk olykor közös programokat is" - mondta erről Vu. A gyakorlatban ez a Magyar-Vietnami Baráti Társaságot vezető, egykor Vietnamban katonáskodó Botz László szerint úgy néz ki, hogy a szövetség gyakorlatilag a pesti vietnami közélet központi szervezetévé vált.

Eleve nagy dolog, hogy a Sárkány Center, egy ekkora üzletközpont létezik, és vietnami kézben van. Sok vietnami ott dolgozik, az egész napját ott tölti. Van ott egy étterem is, ahol általában étkeznek, van terem is, ahol rendszeresen rendezvényeket tartanak. Ezeken sokszor a Zoli is ott van - mondta Botz.

Szerinte Vu a közösség abszolút vezetője: elismerik, mert gazdag; mert a Sárkány Center munkát ad sok vietnaminak; mert sokszor helyet biztosít rendezvényeknek, mert jótékonykodik; mert "fiatal, pozitív figura". Botz szerint Vu Quy Duong közvetlen, barátkozós ember, akinek magyarokkal is jó kapcsolatai vannak, például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával. Sokat jár külföldre, ügyesen épít kapcsolatokat.

A golf megszállottja

Vu egyértelműen golfőrült, és az évek során azzá vált a családja is. A felesége Facebook-oldalán számos golffal kapcsolatos bejegyzés van, ismerőseinek egy jelentős része is golfozók közül kerül ki. "Rá kellett jönnöm, hogy bizony egy idő után rengeteg idejét elveszi az embernek, ha szeretne komolyan ezzel foglalkozni, így a családom is elkezdett játszani. Ha csak tehetjük, akkor családostul megyünk ki a pályára, a lányom például már meg is előzött" - vallott erről Vu Quy Duong, aki pár éve a Sárkány Centerben 30 millióból egy fedett gyakorlót épített, hogy ő, a családja és a barátai télen se jöjjenek ki a formából. "Más vesz egy új autót vagy egy hajót, én pedig megnyitottam a Sárkány Indoor Golf Clubot" - mondta.

Vu a Highland Golf Club tagja. Ugyanennek a klubnak a tagja Bohács Zsolt is, aki a Fidesz országgyűlési képviselője. Bohács legutóbb az idén áprilisban vett részt a klub színeiben egy golfbajnokságon, de Vu neve mellé is a Highland Golf Club nevét írják a szaklapok. Bohács és Vu feltehetően évek óta ismerik egymást: a magyar férfi golfozók ranglistáján Bohács 2011-ben 30., Vu 47. volt, míg 2012-ben Bohács 44., Vu pedig 40.

Bohács Zsolt ötszörös kenuvilágbajnokból vált amatőr golfvilágbajnokká, valamint a parlamenti sportbizottság elnökévé. Egyébként Csongrád megyében politizál, Szegeden ő a Fidesz frakcióvezetője, egyúttal választókerületi elnök is, és ebben a minőségében beleszólása lehetett a helyi trafikkoncessziók elosztásába, mint azt korábban az Origo megírta. Igaz, a Vu és a Vimpex által megnyert trafikok nem Csongrádban vannak.

Ezen túl Vu Quy Duong politikai kapcsolataira nincs közvetlen bizonyíték. Korábban több lap megpendítette, hogy a vietnami üzletember tavaly állítólag Szijjártó Péter társaságában utazott Vietnamba, ugyanis egyike volt a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára vezette 22 fős magyar üzleti delegációnak, amelyet a "magyar-vietnami együttműködésben kiemelten érintett területeken megszerzett referenciák" alapján állítottak össze. Ezt Szijjártó sajtófőnöke kérdésünkre nem cáfolta ugyan, de közölte, hogy az üzleti delegáció tagjainak névsora nem nyilvános.

Senki nem tudja biztosan, hogy hány trafikot nyert a Vimpex - mondta kérdésünkre a tolmácsként dolgozó Nguyen Ba Hiet. Arról is csak Vu Quy Duong tudhat egyedül, hogy hogyan lehet a pályázatokon ilyen sikert elérni - tette hozzá. A tolmács csak annyit tudott erről, hogy sok más vietnami is próbálkozott, de nem nagyon nyertek.

A Hungarian Golf magazinban Vu Quy Duong egy kicsit az üzleti filozófiájáról is beszélt. "Egy biztos: lesznek győztesek és vesztesek. Vannak olyanok, akik még életben vannak, de az utolsó tartalékaikat élik fel, és hamarosan becsődölnek. Aki viszont kitart, és okosan játszik, az a végén győztesként folytathatja. Engem az élet megtanított arra, hogy soha ne akarjak túl sokat, mert akkor nem lesz gond. Ehhez tartom magam, és bízom abban, hogy hamarosan a világban is helyreáll minden."

A vietnámi háború óta hálásak Magyarországnak


Magyarországon ma mintegy ötezer vietnámi él, a kolónia legnagyobb része Budapesten koncentrálódik, azon belül is leginkább a XIV., XVI., XVIII. kerületben. Vietnam és Magyarország között egyébként régi a kapocs: az ötvenes évektől kezdve a rendszerváltásig nagyon sok vietnámi élt itt, eleinte egyetemi, főiskolai hallgatókként, katonai- nemzetvédelmi intézetek diákjaiként, utána aspiránsokként, továbbképzésben résztvevőkként, tudományos munkatársakként és gyári dolgozókként. A Magyar Népköztársaság ugyanis segítette Vietnamot az Amerikával vívott háborúja alatt. Vietnamban ma is él egy nem is kis számú közösség, amely bár vietnámi, mégis anyanyelvi szinten beszéli a magyart, mert itt töltötte a fiatalságát.

A rendszerváltás környékén is költöztek ide vietnámiak, főként családegyesítés vagy kereskedés céljából - nekik már itt születtek a gyerekeik. A kolónia a Sokszínűmagyarország.hu szerint beilleszkedett a magyar társadalomba, de megőrizte a kultúráját is. Ma a többség kereskedésből él, de van köztük egyetemi tanár, énekes, éttermes, műfordító is. A Magyar-Vietnámi Üzleti Tanács becslése szerint úgy ötszáz-ezer vietnámi cég működik Magyarországon, többnyire szakosodott kisebb cégek. Néhány emellett Magyarországon bérgyártást is folytat, a budapesti Asia Centerben közülük mintegy 260 található.