Az EP elfogadta az Orbán-kormányt bíráló jelentést

Vágólapra másolva!
Elfogadta az Európai Parlament a Tavares-jelentést, amely a kormány alapjogokkal kapcsolatos elmúlt háromévi politikáját bírálja. Orbánék a magyar parlamenttel akarnak elfogadtatni egy határozatot, amely arról szól, hogy a jelentés súlyosan sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló úgynevezett Tavares-jelentést. Az EP plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen, 249 nem és 82 tartózkodás mellett fogadta el a jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. (A Tavares-jelentésről szóló cikkünket itt olvashatja.)

A jelentés szerint a magyar alkotmány és közjogi rendszer jelenleg összeegyeztethetetlen az EU-s szerződés több pontjával, ami azt eredményezheti, hogy beindítják a VII. cikkelyt. Az uniós szerződés ezen pontja foglalkozik a tagállam szavazati jogának felfüggesztésével is, de a Tavares-jelentés nem ezt, hanem a cikkely alapján egy megfigyelési eljárás elindítását javasolja. Ezzel az unió megállapíthatja, hogy ha egy ország megsérti az EU alapértékeit, ajánlásokat tehet, és ellenőrizheti az ajánlások megfogadását.

Az állásfoglalás tehát nem tartalmaz közvetlen szankciókat, az EP-nek nincs joga például pénzt vagy szavazatot megvonni az országtól, de a kormányt és magyar hatóságokat arra szólítja fel, hogy számoljanak be egy uniós bizottságnak a jelentésben megfogalmazott kifogások korrigálásáról. Ezen felül egy új mechanizmus létrehozását is javasolja annak érdekében, hogy valamennyi tagállam tartsa tiszteletben az EU-alapszerződés II. cikkében rögzített közös értékeket, valamint a csatlakozási kritériumok folyamatos teljesítését.

Orbán már a tegnapi vitában elmondta azt is, amit ma megismételt. Miközben a miniszterelnök Dobogókőn egy turistaházat látogatott meg, azt mondta, hogy a jelentés elfogadása súlyosan sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét, ezért a Fidesz-frakció kezdeményezésére csütörtökön várhatóan határozatot szavaz meg az Országgyűlés, válaszul az Európai Parlamentnek. "Nem tudjuk elfogadni, hogy azt az alapszerződést, mely alapján - népszavazással is megerősítve - beléptünk az Európai Unióba, most valaki egyoldalúan felül akarja írni" - mondta Orbán.

Az Együtt-PM szövetség szerint a Tavares-jelentés ilyen nagyarányú megszavazása egyértelműen jelzi, hogy immár egész Európa - beleértve a Fidesz saját pártcsaládját, az Európai Néppártot is - kihátrált az Orbán-kormány mögül.

Tegnap az Európai Parlament két és fél órás vitában tárgyalta a Tavares-jelentést. A vitán Orbán Viktor is részt vett, de a jelentésben felvetett problémákra nem tért ki, viszont sokat kommunistázott, a kormány bírálóit Magyarország ellenségeinek bélyegezte, és az uniót a Szovjetunióhoz hasonlította. (A vitáról szóló tudósításunkat itt olvashatja.)

A fideszes EP-képviselők a jelentést elfogadhatatlannak tartják, mert szerintük tele van csúsztatásokkal és tárgyi tévedésekkel. Korábban pedig a Magyar Külügyminisztérium is részletesen reagált, és igyekezett a felhozott vádakat tételesen cáfolni.