A teljes ároktői banda szabadlábra kerül

Az ároktői banda tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken, Rostás
Vágólapra másolva!
Legkorábban szeptemberen születhet ítélet az ároktői banda ügyében, addigra azonban a maradék két bandatagot is szabadon kell engedni. A keddi tárgyaláson mind a hat vádlott megjelent, a még fogságban lévőkkel elkéstek a börtönőrök, a szabadon engedettek viszont időben, saját kocsival jöttek. A bíró elnéző volt a tárgyalás elhúzódását okozó szakértőkkel szemben.
Vágólapra másolva!

Áprilisi szabadulásuk óta először álltak újra bíróság elé annak az ároktői bandának a tagjai, akiket azzal vádolnak, hogy 2008-2009-ben 12 alkalommal törtek be idős emberek házába, brutálisan megverték őket, majd ellopták az értékeiket. A támadások során két áldozat életét vesztette. A hat vádlott közül négyet az idén tavasszal szabadon engedtek, számukra ugyanis letelt a maximálisan előzetes letartóztatásban tölthető idő. Azóta ároktői otthonukban vannak házi őrizetben (helyszíni riportunkat itt olvashatja).

A hat vádlott a keddi tárgyaláson. Fotó: Mudra László - Origo

A keddi bírósági tárgyalásnak az volt a különlegessége, hogy bár a vádlottakat többszörösen minősített emberöléssel vádolják, mégis szabadon érkeztek, és távoztak a bíróságról. Már jóval a kezdés előtt ott álltak rokonaikkal a tárgyalóterem előtt, és arról beszélgettek, ki hol állt meg az autójával, és kinek van rokkantigazolványa.

"Az a nem várt helyzet állt elő, hogy azok nincsenek itt, akiket a BV-ből hoznak" - kezdte a tárgyalást kissé meglepetten a bíró, a még mindig előzetesben lévő két vádlottat ugyanis csak fél órával a kezdés időpontja után tudták előállítani a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai. "Emberhiány van" - szabadkozott egyikük, amikor a bíró már többedszerre érdeklődött arról, hogy mikor érkeznek meg a vádlottak. A tárgyalás megkezdését az is hátráltatta, hogy az ötödrendű vádlott egy ideig nem lépett be a terembe, mert nem akart a kamerák kereszttüzébe kerülni. "Hát hozzák be" - mondta akkor már kissé türelmetlenül a bíró.

Legkorábban szeptemberben lehet ítélet

A tárgyalási nap túlnyomórészt annak a DNS-szakértői véleménynek az ismertetésével telt, amelynek késése miatt a bíróság nem tudta időben befejezni az elsőfokú tárgyalást (ezért kerültek szabadlábra a vádlottak). A szakértők több, a bűncselekmény helyszínén talált tárgyról, például csuklyákról, feszítővasról, ruháról vett mintákat elemeztek, ezeknek az eredménye többnyire az lett, hogy a mintákon teljes bizonysággal megtalálható az egyes vádlottak DNS-profilja.

Az elsőrendű vádlott beszél. Fotó: Mudra László - Origo

Ezt azonban ők vitatták. "Nem követtem el a bűncselekményt, akkor hogy lehet 100 százalékos a DNS-egyezés?" - kérdezte például az egyikük a szakértőtől, aki a válaszaiban azt magyarázta, hogy a jelenlegi technológiával nagy bizonyossággal képesek megállapítani az egyezéseket. Mivel a vádlottak kérdései sokszor nem a szakértő munkáját érintették, a bíró egy idő után befejezettnek nyilvánította a kérdezősködést. Közölte továbbá, elfogadja a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet érvelését, amely szerint leterheltség miatt késtek a jelentéssel, és visszavonta azt a 400 ezer forintos pénzbírságot is, amelyet a késedelemért kiszabtak.

A vádlottaknak azonban jól jött a késés, egyikük rokona szerint jól érzik magukat a házi őrizetben. "Ott a család, a friss levegő" - mondta az Origónak, bár azt is hozzátette, hogy ennek ellenére is "meg vannak fogva", azaz csak a saját kertjükben tartózkodhatnak. A bíró szeptemberre tűzte ki a következő tárgyalási napot, akkor az ügyész fogja megtartani a perbeszédét. Addigra azonban a még előzetesben lévő két vádlottat is szabadon kell engedni, így szeptemberre mind a hatan szabadlábon lehetnek.

Szeptemberben lehet ítélet legkorábban, addigra minden bandatag szabadkábra kerül. Fotó: Mudra László - Origo

Az ároktői ügy elhúzódása miatt a kormány júniusban törvénymódosítást kezdeményezett, amely célja a bírósági ügyek jelentős gyorsítása. A hasonló esetek elkerülése érdekében a módosítás növeli a bíróságok, ügyészségek és szakértői intézmények létszámát, valamint az intézmények költségvetési támogatását is a gyorsabb ügyintézés és az ügyhátralék feldolgozása érdekében - mondta akkor Rétvári Bence államtitkár.