A Belügyminisztérium 500 új traffipaxot akar venni

Vágólapra másolva!
Csillagháborús tervként emlegetik közlekedési szakemberek azt a belügyminisztériumi elképzelést, amelynek keretében a tárca 525 traffipaxot venne - írja az Index.
Vágólapra másolva!

Ennyi kamerával a rendőrség nonstop olyan hatást érhet el, mint amikor időnként traffipaxos ellenőrzéseket hirdet meg, és nemcsak a gyorshajtókat akarnák lefülelni, hanem azokat is, akik átlépik a záróvonalat, használják a leállósávot, vagy megsértik a kanyarodási szabályokat.

Az Index szerint a rendszer kiépítésén még csak gondolkozik a Belügyminisztérium (BM), a javaslat még nem került a kormány elé. A tervek szerint az autópályákra és a főutakra szerelnék a kamerákat. Ellenőrizni tudnák azt is, hogy a teherautók a hétfőn életbe lépett szabályok szerint megfizették-e az útdíjat. A BM összesen 365 fix telepítésű és 160 mobil sebességmérőt vásárolna (most összesen 154 ilyen készüléke van, ezek közül csak 7 fix telepítésű). A tenderrel ezeket a régi rendőrségi készülékeket is lecserélnék. A rendszer legkorábban 2015-re állhat fel - írja a lap.

Az útdíjas fejlesztéseket közelről ismerő források az Indexnek már a tender esélyeseiről is beszéltek, szerintük az ARH Informatikai Zrt. lehet a majdani befutó, vagyis az a cég, amely az útdíjrendszerhez szükséges kamerahálózatot szállítja. Az útdíjszedő rendszert két magyar cég építi ki: az I-Cell Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. a díjszedésért, az ARH Informatikai Zrt. az ellenőrzésért felel. Miután a korábbi nyílt közbeszerzés eredménytelen lett, a cégeket titkosított eljárás keretében választották ki.