Ezt még az úr sem tudná megbocsátani

gyilkos, per, Debrecen, homoszexuális
Vágólapra másolva!
Szörnyű gyerekkor, terrorizáló anya, nevelőotthon, a párkapcsolatok teljes hiánya - tele volt buktatókkal Sz. Norbert élete, aki annyira utálta a melegeket, hogy egy randevún bicskával brutálisan kivégzett egy homoszexuális férfit. A vádlott meg sem mukkant, miközben azt hallgatta, hogy milyen szörnyűségekkel vádolják. A fejét viszont mélyen a lábai közé fúrta.
Vágólapra másolva!
Sz. Norbert gyilkossági ügyének tárgyalása előtt a folyosón - további képek a fotóra kattintva! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Teljes némaságban, arcán az érdeklődés leghalványabb jele nélkül ülte végig tárgyalását Sz. Norbert, aki a vád szerint különös kegyetlenséggel halálra szurkált egy meleg férfit, mert gyűlöli a homoszexuálisokat. A 25 éves vádlott a gyilkosság előtt állítása szerint azt tapasztalta, hogy egyre több homoszexuális által feladott hirdetés jelenik meg a sajtóban, ezért elhatározta, hogy az életükre tör. Az egyik kereskedelmi televízió teletext oldalán meglátta a 48 éves, jól menő gyógyszerészként dolgozó János hirdetését, és küldött neki egy bemutatkozó SMS-t.

Tavaly augusztusban randevúzott a gyógyszerésszel, annak lakásán. A vádlott ekkora már részletesen eltervezte a gyilkosságot, váltóruhát vitt magával, zsebébe pedig egy bicskát tett. A lakás mosdójában kinyitotta a bicskát és az alsónadrágjába rejtette. Mire visszaért a szobába, a gyógyszerész már alsóneműre vetkőzött, így ő is levette a ruháit, ügyelve a nyitott bicskára. Amikor a gyógyszerész a vállára tette a kezét, előrántotta a bicskát és a nyakánál többször megszúrta. A férfi védekezni próbált, a bejárati ajtó felé menekült, Sz. Norbert azonban utolérte és földre rántotta. Rátérdelt, csaknem tucatszor mellkason szúrta, hasra fordította, a hátába is többször belevágta a bicskát és a szemét is kiszúrta.

A gyilkosság után lezuhanyozott, felöltözött a váltóruháiba, a holttestet behúzta a konyhába, letakarta egy lepedővel, nagyjából feltakarított a szobában, elmosta a bicskát és távozott. Véres ruháit egy közeli szelektív hulladékgyűjtőbe dobta, kidobta a bicskát is, majd hazabuszozott. A gyógyszerészre a fia talált rá, akinek a férfi asszisztense szólt, hogy apja két napja nem ment be dolgozni.

Nem sírt, nem folyt a könnye

A vezetőláncot viselő vádlott a többórás tárgyalás alatt egy szót sem szólt senkihez, kérdése a tanúkhoz nem volt, és akkor is alig lehetett kimozdítani szinte már katatón állapotából, amikor a bíró kommunikálni próbált vele. Még a tárgyalásra tanúként beidézett apjához és bátyjához is alig szólt a folyosón. Fejét szinte végig a lába közé hajtotta, nem nézett senkire. Az látszott rajta, hogy teljesen hidegen hagyja, amit elkövetett, ezt az áldozat egyik régi ismerőse, a tanúként beidézett N. Gyula fel is rótta neki.

További képek a tárgyalásról a fotóra kattinva! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A tanú a nyolcvanas évekből ismerte a gyógyszerészként dolgozó áldozatot, akit normális fiúnak írt le, rosszat mondani nem tudott róla. "Ennek a fiatalembernek viszont sírni kéne amiatt, amit elkövetett" - mondta a sírás határán álló férfi a vádlott rezignált viselkedésére. Az ősz hajú férfi azt kérte a bírótól, hogy a lehető legsúlyosabb büntetést szabják ki a fiúra, mert ugyan "azt mondja az úr, hogy bocsássunk meg, de ezt nem lehet megbocsátani".

Volt egy lyuk a torkán

A tárgyalásra beidéztek egy férfit is, akivel ugyanazon a fórumon ismerkedett meg a gyógyszerész, mint ahol gyilkosával. A korábbi ismerős azt mondta, megtetszett neki János fényképe, és amiket magáról írt, ezért küldött neki egy bemutatkozó SMS-t. A férfi erre azonnal válaszolt is, ezzel pedig elkezdődött kettőjük között egy főként szöveges üzeneteken és telefonbeszélgetéseken nyugvó kapcsolat, ami igazán sosem bontakozott ki.

További képek a tárgyalásról a fotóra kattinva! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Találkozni csak egyszer találkoztak: a patikus autójában beszélgettek. "Beszálltam az autóba és láttam, hogy van egy lyuk a torkán, de tudott beszélni" - emlékezett vissza, a gyógyszerészt ugyanis korábban gégerákkal műtötték. A régi ismerős a bíró kérdésére zavartan nevetve azt mondta: a férfiakhoz és a nőkhöz is vonzódik. A találkozó után még ugyan tartotta Jánossal a kapcsolatot, de újra látni nem akarta, mert nem tetszett neki. János napokig nem reagált az egyik üzenetére, ekkor már sejtette, hogy baj van, de csak a rendőrségen tudta meg, hogy megölték.

Terrorista anya, éhező gyerekek

A hétfői tárgyalás legérdekesebb momentumának ígérkezett, amikor tanúként szólították a vádlott apját. A vékony testalkatú, svájcisapkáját a terembe lépve félszegen leemelő férfi beszélt a fiú szörnyű gyerekkoráról. Arról, hogy Norbertet és három testvérét "terrorizálta az anyja", aki gyakran vállalt vidéken munkát, olyankor pedig magára hagyta gyerekeit, akiket lelkileg és fizikailag is elhanyagolt. "Ételt sem adott nekik, inkább odaadta helyette a kisebbségnek" - mondta a férfi a helyi cigányokra utalva.

További képek a tárgyalásról a fotóra kattinva! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Sz. Norbert gyerekkorában nem tudott beszélni, az ideg ráment a torkára. Kisegítő iskolába járt, mert apja szerint "buta volt, de más gond nem volt vele", majd anyjuk távollétében a bátyja gondoskodott róla, végül nevelőintézetbe került. Azokról az évekről semmi különösre nem emlékszik az apa. Addigra a család már széthullott, Norbert 9-10 éves korában szakított apja és anyja, az apa elköltözött, de a kapcsolatot tartották. Arra a bírói kérdésre, hogy miért nem vette magához a gyerekeit, ha pontosan tudta, hogy az anyjuk hogyan bánik velük, az apa nem tudott értelmes választ adni.

Élhetett volna szépen is

A vádlott az intézeti évek alatt kitanult két szakmát, majd 18 éves korában az útjára bocsátották 1,2 millió forinttal. Ebből vett neki és bátyjának az apja Egerlövőn egy házat, amit fel is újítottak. Apja szerint évek óta dolgozott, normálisan élt, az egerlövői polgármester kedvence volt. Gyerekként mindenki szerette, még templomba is járt. Olvasni nem olvasott, a tévét nézte, tippmixezett. "Semmi jele nem volt annak, hogy mire készül" - mondta az apja, aki szerint fia élhetett volna szépen is, "nem tudom, hogy mi történt vele".

További képek a tárgyalásról a fotóra kattinva! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Az apa nem tudott arról sem, hogy fia hogyan viszonyul a melegekhez, azzal viszont tisztában volt, hogy a cigányokat kifejezetten utálja. Barátai voltak, járt is velük gyakran focizni, párkapcsolatról az apja nem tudott, meztelen nők képeit viszont megtalálta a szobájában. A vádlott ezt hallva még inkább a két lába közé hajtotta a fejét, a tárgyalóterem hátsó padsoraiból már úgy tűnt, mintha nem is ülne ott. A bíró ezt már nem állta meg szó nélkül, és megkérdezte a vádlottat, hogy azért ül-e így, mert rosszul érzi magát. A nemleges választ hallva felszólította, hogy üljön rendesen, mégis csak egy tárgyaláson van.

A tanúk meghallgatása után a tárgyalást berekesztették, a fiú kifelé menet sem szólt rokonaihoz. Piros, kinyúlt, hosszú ujjú felsőrészében és fekete melegítőnadrágjában, fejét lehajtva az őrt követve elhagyta a termet. A per szeptember elején folytatódik, szakértők meghallgatásával, aztán pedig ítéletet hoz a bíró.