Nem törődött az anyjával, emberöléssel vádolják

Vágólapra másolva!
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emeltek vádat egy miskolci nő ellen, aki azzal, hogy nem gondozta édesanyját, hozzájárult a halálához. A büntetőügy tárgyalása csütörtökön kezdődik a Miskolci Törvényszéken.
Vágólapra másolva!

Saját anyja meggyilkolása miatt áll bíróság elé miskolcon egy 48 éves nő. Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészészség osztályvezetője, az ügyészség szóvivője hétfőn azt mondta: a vádlott és 76 éves édesanyja Miskolcon egy panellakásban élt, az idős nő életkora és egészségi állapota miatt nem tudta elhagyni a lakást, önmaga ellátására képtelen volt.

A vádlott 2012 elején elköltözött a lakásból, és anyját gyakorlatilag magára hagyta. Mivel a számlákat senki nem fizette, előbb az áramszolgáltatást, később a vízszolgáltatást is kikapcsolták.
Az idős nő állapota leromlott, tetves lett, lesoványodott, körmei több centi hosszúra megnőttek, testén felfekvések alakultak ki.

Amikor a vádlott 2012 júliusában meglátogatta anyját, az ágyról leesve találta. Értesítette a mentőket, ők a lakásban embertelen körülményeket találtak. A rendkívüli nyári meleg ellenére az idős asszonyon több réteg meleg ruha volt, feltehetően hónapok óta. A nő másnap a kórházban meghalt.

A vádlott gondozási kötelezettségét - amelyet a családjogi törvény ír elő - olyan súlyosan és szándékosan mulasztotta el, hogy ez volt az édesanyja halálához vezető ok - közölte Martossy György.
A vádlott a nyomozás során tagadta bűnösségét, ugyanakkor a vádiratot alátámasztják a mentők és a kórház iratai, az orvos szakértői vélemény, a helyszíni szemle adatai és fényképei, a tanúk vallomása és a polgármesteri hivatal által rendelkezésre bocsátott iratok.