Megsértették a roma önkormányzat jogait Piliscsabán

Vágólapra másolva!
Szabó Máté szerint nem lehetett volna elrendelni a belső ellenőrzést a piliscsabai roma önkormányzatnál.
Vágólapra másolva!

Piliscsaba önkormányzata megsértette a települési roma önkormányzat jogait, amikor az együttműködési megállapodás keretein túllépve belső ellenőrzés lefolytatása mellett döntött - közölte Szabó Máté ombudsman hétfőn.

A gazdasági szervezettel nem rendelkező nemzetiségi önkormányzat autonómiáját ugyanis nemcsak behatárolja, de védi is a helyi önkormányzattal megkötött együttműködési megállapodása.

Az ombudsman szerint a helyi önkormányzat a nemzetiségi önkormányzat gazdálkodását jogszerűen csak akkor ellenőrizheti, ha annak részletszabályai szerepelnek az együttműködési megállapodásban.
A piliscsabai esetben ilyen részletszabályok nem születtek. Közvetlen kommunikáció, egyeztetés sem folyt a két önkormányzat között a belső ellenőrzésről való döntésről, az ellenőrzés megtervezéséről, a belső ellenőrzési terv jóváhagyásáról és a végrehajtás során felvetődő kérdésekről. Ezért állapította meg az alapvető jogok biztosa azt, hogy az együttműködési megállapodás részletszabályainak hiányában lefolytatott belső ellenőrzéssel a település önkormányzata megsértette a helyi roma önkormányzat jogait.