Koppány szellemében hívnak harcba a Kossuth téri hangadók

Vágólapra másolva!
Végrehajtásokat, kilakoltatásokat akadályoz meg, devizahitelesekért szervez tüntetéseket az akasztófás bábuival a múlt héten a belvárosi forgalmat is megbénító Koppány-csoport. A szervezetet a 2006-os Kossuth téri megmozdulásokról ismert szereplők hozták össze, hogy az idegenek ellen hívjanak harcba. Hivatalos formában nem alakultak meg, de alapítójuk szerint így legalább felbomlani sem tudnak.
Vágólapra másolva!

"Ha még egyszer betonba tapossák a békés tüntetőket, akkor csata lesz, és vér fog folyni!" - kiáltotta a 2006-os megmozdulásokat idéző harcias hangnemben a megafonba egy múlt pénteki demonstráción a Koppány-csoport alelnöke, tiltakozásul az ellen, hogy a devizahiteles tüntetők pár nappal korábbi megmozdulásán a rendőrök előállították a szervezet egyik aktivistáját.

A 2006-os párhuzam nem meglepő, ha végignézzük a hiteltartozások miatti kilakoltatások leállításáért küzdő, magát otthonvédő csoportként meghatározó szervezet vezetőit. A honlapjukon felsorolt nevek kétharmada ugyanis ismerős lehet a Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde utáni tüntetéshullámban részt vevő Kossuth téri csoportosulásokból.

A szervezet elnöke, Balogh Béla a Gyurcsány-kormány leváltására alakult Forradalmi Nemzeti Bizottmány, majd az abból kivált Magyar Nemzetért Mozgalom vezetője volt, a honlapon tanácsadóként feltüntetett Tatár József a Rendszerváltó Fórum 2006 alaptójaként, az ugyancsak tanácsadóként definiált Takács András pedig a Szabad Magyarországért Mozgalom elnökeként, majd a Kossuth téri irányítást átvenni próbáló Magyar Nemzeti Bizottság 2006 fő alakjaként bukkant fel a közéletben hét éve.

A Kossuth tér visszatér

Takács, Tatár és Balogh az elmúlt egy évben is többször adott ki közös, "A 2006-os tüntetők kiállása" címet viselő nyílt leveleket és közleményeket - legutóbb 2013 februárjában, a Fideszből azóta kilépett Ángyán József védelmében.

A túlfűtött 2006-os jelszavak némelyikétől a Koppány-csoport honlapján olvasható bemutatkozás szerint sem rugaszkodtak el az alapítók: "Célunk a tenni akaró emberek egy csoportba való tömörítése, hogy megvédjük a magyar érdekeket és küzdjünk a hazugság politikája ellen. Várjuk minden olyan, nemzeti érzelmű személy jelentkezését, akinek elege van a korábbi és jelenlegi politikai elit rablásaiból. Olyanok jelentkezését várjuk, akik kilépnének az EU-ból, és minden kapcsolatot megszakítanának a rabló IMF-fel. Várunk minden olyan személyt alkattól függetlenül - lányokat is -, akik nem félnek" - írják az oldalon, fő kitűzésükként pedig "polgári engedetlenségi és civil akciók, attakok" szervezését említik, mint "olyan, bátor emberek egységes fellépését a hatalom ellen, akik akár egymás összeláncolásával, politikusok házai előtt való véleménynyilvánítással is a haza védelmére kelnek."

Takács András tiltakozása egy végrehajtó iroda előtt a Koppány csoport otthonvédő országjárásán Forrás: MTI/Komka Péter

A névválasztásból, a csoport árpádsávos címerbe applikált logójából és a honlapján hemzsegő nemzeti szimbólumokból, valamint abból, hogy számos fórumuknak a Jobbik adott otthont, az ellenzéki párthoz vezető szál is erősen gyanítható, de a csoportot alapító Balogh Béla szerint semmilyen kapcsolatuk nincs a Jobbikkal azon túl, hogy a párt is kiáll a devizahitelesek problémáiért, illetve, hogy elképzeléseiket a programmal egyetértő jobbikosok olvasták fel a parlamentben.

Balogh azt mondta: szeretnék megőrizni civil profiljukat, ezért - akármilyen közel állnak is sok mindenben a nézeteik - a Jobbiktól és minden más párttól is igyekeznek távol tartani magukat, így annak sem örülnek, ha megmozdulásaikon politikusok vagy pártjelvények tűnnek fel.

"Legalább nem tudnak feloszlatni"

Az egykori 2006-os szervezők felülreprezentáltsága Balogh szerint félig-meddig véletlen: ugyan mindannyian ismerték egymást a Kossuth térről, de akkor még nem volt közöttük szorosabb kapcsolat, "csak nemrég, a devizahitelesek problémáinak apropóján találkoztak ismét az útjaink".

Az otthonvédő csoport létrehozását 2012 tavaszán, egy 82 éves asszony kilakoltatásának sikertelen meghiúsítása után határozta el Balogh, aki egy barátja hívására akkor még másodmagával feszült neki - kevés sikerrel - a kilakoltatáshoz érkező tucatnyi rendőrnek. Az akció után toborzásba fogott, és hetek múlva már harmincan akadályoztak meg egy árverést, majd hol a végrehajtó, hol a rendőrök feltartoztatásával egyre többen egy-egy kilakoltatást.

Másfél év alatt az elnök szerint 1500-2000 tagot gyűjtöttek, és 16 megyében lett képviseletük. Mindezt teljesen informálisan: a bíróság ugyanis kétszer is elutasította az egyesületkénti bejegyzésüket, arra hivatkozva, hogy nem fejtették ki elég egyértelműen, hogy milyen módon védenék meg a devizahiteleseket. "Most már nem is akarjuk újra beadni, felesleges, maradunk így, ahogy vagyunk, legalább nem tudnak feloszlatni bennünket" - magyarázta az Origónak Balogh, aki tavaly óta nem is foglalkozik mással, csak a csoport szervezésével: építési vállalkozását pihenteti, mert úgysem ment, és mivel az önkéntesként művelt "koppányozással csak kiadása van, bevétele nincs", pillanatnyilag a fodrászként dolgozó felesége tartja el.

A csoport - legalábbis Facebook-oldala szerint - korábban megpróbált ugyan létrehozni egy pénzalapot a működési költségekre, de sikertelenül: tüntetni vagy a kilakoltatásokra várók védelméért bármikor mozdulni kész pártolóik Balogh szerint a pénztárcájukat már nem voltak hajlandók kinyitni: a felhívás elindítása óta egy fillér felajánlás sem érkezett.

A múlt heti, Kúria elől indult, fél Erzsébet- és Terézvárost megbénító vonulós demonstráció után csütörtökön mindenesetre újabb tüntetésre készülnek: a nagy várakozással figyelt devizahitelper ítélethirdetésére időzített megmozdulásra a szórólapok tanúsága szerint "Koppány vezér szellemiségében hívják harcba a nemzetet az idegenek ellen".