Akiknek sokat kell kutyagolni a cigarettáért

Vágólapra másolva!
Még Budapesten is vannak olyan városrészek, ahova nem jutott trafik, vidéken nem ritka, hogy tíz kilométert is kell utazni egy doboz cigarettáért.
Vágólapra másolva!

Sokaknak jó előre kell majd betárazniuk cigarettát, ha nem akarnak hosszú negyedórákat gyalogolni vagy autózni. A hivatalos trafiktérképet böngészve jól látszik, hogy a legforgalmasabb helyeken egymást érik a trafikok, de vannak olyan város- illetve országrészek is, ahol egyetlen dohánybolt sem lesz.

Budapesten - ahol már minden lehetséges koncessziót kiosztottak - nincs trafik a térkép szerint a Lipótvárosban, vagyis a Parlament, Honvéd tér környékén és a Margitszigeten. A Várban lakók is reménykedhetnek, hogy a környék egyetlen boltjában mindig lesz olyan cigaretta, amilyet ők szívnak. A Gellérthegyen és a Hegyvidéken lakók is nehéz helyzetbe kerülnek, a Széchenyihegy, Mártonhegy, Farkasrét, Sashegy, Kissvábhegy mind lefedetlen terület.

Pasarétről, Rézmálról is hosszabb utat kell megtenni a legközelebbi boltig, de a harmadik kerületben a mátyáshegyiek, táborhegyiek, testérhegyiek sem jártak jól trafikok szempontjából, ugyanis egy sem lesz a közeli környékükön. Csillaghegy Mátyás Király út körüli része is üres, és Újpest nagy része is trafik nélkül maradt a metrómegálló köré sereglő boltok miatt. Csepelen is egy helyen van szinte az összes trafik, a Királyerdőn lakóknak például sokat kell majd utazniuk. A Pöttyös utca melletti József Attila lakótelep és a forgalmas Örs vezér tere is dohány nélkül maradt.

Mátyásföldön sincsen bolt, csak a Veres Péter úton, és a Kelenvölgyben, Péterhegyen lakók is közeli cigaretta nélkül maradnak a térkép szerint.

Vidéken is maradtak egészen nagy lefedetlen térségek, olyan részek, ahol több szomszédos település is nemzeti dohánybolt nélkül maradt. Északkelet-Magyarországon Hollóháza környékén van mintegy féltucat település, ahol nem lehet majd cigarettát kapni, ott belföldön tíz kilométer kell utazni egy kis dohányért, illetve Szlovákiába mehet át, akinek cigarettára van szüksége. Sajószentpétertől északkeletre Homrogd környékén sincs trafik. Nógrádmegyer, Kunadacs, Galgagyörk is a trafiktörvény vesztese, mindegyik településről minimum 10 kilométer egy dohánybolt a térkép szerint.

A Pilis lábánál lévő településekbe jutott trafik, de a két magasabban fekvő település, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek - és persze a köztük fekvő Dobogőkő is - cigaretta nélkül marad. Az ott lakók legközelebb a Pilisszentkereszttől 3,5 kilométerre lévő Pilisszántó nemzeti dohányboltjában juthatnak cigarettához.

A szlovák határ mellett élők is utazhatnak: Komárom és Dunaalmás között trafik nélkül marad Szőny, Nagykolónia és Almásfüzitő. Nem jutott trafik a közelben a főutaktól távolabb fekvő Dunaszentmiklósra sem. Komárom-Esztergom megyében rosszul jártak azok a települések is, amelyek nem főutak, vagy forgalmas útszakaszok mellett fekszenek: nem lesz trafik az egymás szomszédságában fekvő Únyon, Máriahalmon, Dágon és Epölön sem.

Tolna megyében a 61-es főút sem volt elég vonzó a pályázóknak, Simontornya és Tamási között nem lesz trafik, így Tolnanémediből, Ozoráról és Pincehelről mindenképpen utazni kell a cigarettáért.

Somogy megyében nagyon sok kistelepülés marad trafik nélkül, például a 61-es és a 67-es út között fekvő szomszédos települések: Gölle, Fonó, Zimány, Büssü, Magyaratád, Szentgáloskér, Ráksi, Somodor, Somogyszil, Somogyaszló, Zimány, Orci, Toponár, Taszár. Ezekről a településekről legközelebb Kaposváron, Igalban vagy Nakon lehet cigarettához jutni.

Még a Balaton közelében is van egy nagy fehér folt: Balatonföldvár alatt Iregszemcséig egész sor településen - köztük Tabon sem - lesz nemzeti dohánybolt, és a tó északi csücske is teljesen füstmentes lesz, ugyanis nem lehet majd cigarettát venni Balatonvilágoson, Balatonaligán, Balatonakarattyán sem, és a következő településen, Balatonkenesén is csak egy trafik lesz.

Ha úgy érzi, hogy az ön lakóhelyéről is igazságtalanul sokat kell utazni cigarettáért, írjon nekünk a [email protected] címre!