A melegfelvonulás mellett tart rendezvényt a Jobbik

Vágólapra másolva!
A melegfelvonulás útvonalának közvetlen közelében, és ugyanabban az időpontban tart megemlékezést a Jobbik, Bajtársiasság napja néven.
Vágólapra másolva!

Szombat délután rendezik a 2013-as Budapest Pride melegfelvonulást a belvárosban. A menet négy órakkor indul a Hősök teréről, a Bajcsy Zsilinszky utat érintve egészen az Olimpiai parkig vonulnak majd a résztvevők.

Délután három órára a Jobbik és meghirdetett egy rendezvényt az Erzsébet térre, Bajtársiasság napja címen. A rendezvényen felszólal Mészáros István, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya, Vona Gábor a Jobbik elnöke és Murányi Levente a Jobbik alelnöke. Az Origo megkereste a Jobbik sajtófőnökét, aki azt mondta, évek óta ugyanebben az időpontban tartják a rendezvényt, a két rendezvény időpontja pedig tavaly is egybeesett. „Akkor sem volt semmi gond, ők nem érdekelnek minket, és mi se őket” – mondta Pál Gábor.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Origo kérdésére közölte, hogy a rendezvényt tudomásul vette. "A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a Budapest Pride felvonulás, illetve az ez idáig bejelentett és tudomásul vett további kilenc rendezvény valamennyi résztvevője gyülekezési jogának gyakorlását biztosítsa úgy, hogy térben egymástól elkülöníti őket" - írták. Hozzátették azt is, hogy a rendőrség 2012-ben lényeges rendbontás nélkül biztosította a felvonulást.

A tavalyi melegfelvonulás komolyabb rendbontás nélkül ért véget, bár, az Erzsébet téren néhány ellentüntető megpróbálta áttörni a kordont, és el is mozdították a fémkerítést, a készenléti rendőrség tagjai azonban azonnal körbevették őket, és megakadályozták, hogy bejussanak a vonulók közé. A jobbik akkor a Hősök terén tartott megemlékezést, ott nem esett szó a melegfelvonulásról, de a párt egyik politikusa, Zagyva György Gyula jobbikos képviselő ugyanakkor később megjelent az ellentüntetőkkel együtt a Kossuth téren.