Strasbourgig mennek az LMP-sek, ha megbüntetik őket

Vágólapra másolva!
Az LMP politikusai készek a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni, ha Kövér László házelnök javaslata nyomán megbüntetik három, a földtörvény szavazásakor az ülésteremben akciózó társukat. szabad képviselői véleménynyilvánítási jogukat csorbítja egy ilyen büntetés.
Vágólapra másolva!

Kövér László házelnök kedden javaslatot tett három, az LMP színeiben politizáló független képviselő tiszteletdíjának csökkentésére: Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett indoklása szerint ugyanis egy molinó kifeszítésével és megafon használatával megsértette az Országgyűlés rendjét a földtörvény múlt pénteki zárószavazásakor. A házelnök a képviselők egyhavi tiszteletdíjának egyharmadának megvonását kezdeményezte.

A megbüntetett LMP-sek nevében Szél Bernadett azt mondta: az LMP már a zárószavazás előtt mindent megtett azért, hogy nyilvánosságra kerüljenek a földtörvényben szerepelő visszásságok. Szavai szerint az ülésteremben azért tartottak figyelemfelhívó akciót, mert a kormánypártok "bábszínházzá tették a parlamentet".

Ha megbüntetik őket, akkor Szél Bernadett szerint megfontolják, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak, mert akciójuk nem volt erőszakos és nem akadályozta a parlament működését. Hozzátette: hogy a szabad képviselői véleménynyilvánítási jogukat csorbítja egy ilyen büntetés.

Az LMP-s képviselők büntetésén túl negyven jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonására tett javaslatot Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke. Latorcai János - aki a pénteki ülésnapon elnökölt - javaslatát indokolva azt írta: a jobbikosok az elnöki emelvény elfoglalásával olyan példa nélküli, közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak, ami indokolja a legsúlyosabb büntetés kiszabását, vagyis egyhavi tiszteletdíjuk megvonását.