Fenyegető levelet kaptak fideszesek a földtörvény miatt

Vágólapra másolva!
"Halálod már nem lesz kielégítő, családod is veled veszik" - ilyen és ehhez hasonló tartalmú fenyegetéseket kapott e-mailben több fideszes képviselő, amiért pénteken a kormánytöbbség megszavazta a földtörvényt. A levelek szóhasználata a frakcióvezető szerint gyanúsan egybevág a Jobbik által használt kifejezésekkel. Az ellenzéki párt szóvivője szerint nem küldtek fenyegető e-maileket.
Vágólapra másolva!

Több kormánypárti országgyűlési képviselő is névtelen fenyegető levelet kapott az új földtörvény elfogadásával összefüggésben - mondta Rogán Antal keddi budapesti sajtótájékoztatóján, közölve: a Fidesz feljelentést tett az ügyben, és tudomásuk szerint meg is indult a vizsgálat.

A földtörvény megszavazásával összefüggő fenyegetésekről a frakcióvezető azt mondta, a levelek szóhasználata "felettébb megegyezik" a Jobbik képviselői által használt kifejezésekkel.

Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét keddi sajtótájékoztatóján kérdezték erről, de azt mondta: a Jobbik nem küldött fenyegető e-mailt egyetlen kormánypárti országgyűlési képviselőnek sem, ilyen központi utasítás sincs.

Rogán Antal elfogadhatatlannak nevezte a "formalevelek" stílusát, majd idézett is a tartalmukból, miszerint "halálod már nem lesz kielégítő, családod is veled veszik".

Álláspontja szerint egyébként, aki azzal érvel, hogy a parlament - a Jobbik akciója miatt - nem házszabályszerűen járt el a földtörvény pénteki elfogadásakor, az gyakorlatilag a Jobbik erőszakos magatartását legitimálja.

A politikus megismételte: arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy az erőszakot ő se legitimálja, hanem aláírásával támogassa a jogszabályt.

A földtörvényt - ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - botrányos körülmények közepette fogadta el pénteken a parlament: a Jobbik képviselői az indítvány zárószavazása előtt tiltakozásul felvonultak az elnöki emelvényre. A Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért a kormány javaslatáról. Latorcai János levezető elnök távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezután Latorcai János javaslatára az Országgyűlés kizárta a pénteki ülés további részéből a jobbikos politikusokat, akik azonban ezután sem hagyták el az emelvényt, ezért a levezető elnök szünetet rendelt el.

Mivel a jobbikosok a negyedórás szünet alatt és után sem mentek le a pulpitusról, Latorcai János a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését a jobbikosok folyamatos kiabálása közepette. A földtörvényről végül a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerint, hanem nyomógombbal szavaztak. Latorcai János arra hivatkozott: mivel a név szerinti szavazáshoz a neveket olvasó jegyzők sem tudnak felmenni az emelvényre, nincs lehetőség megtartani a Jobbik által kért név szerinti voksolást.

Rogán Antal értékelése szerint "egyértelműen erőszakos magatartásról volt szó" a Jobbik részéről, megakadályozva ezzel az éppen általuk kezdeményezett név szerinti szavazás lebonyolítását.