A vámosszabadiak nagyon félnek a menekültektől

Vágólapra másolva!
Vámosszabadi nagyon kéri a kormányt, hogy ne nyisson a település határában menekülttábort. A tervezett befogadó állomás a lakosság szerint "fokozott kockázatot jelentene a családok biztonságérzetére". Az épület több kilométerre van a falutól, a tervek szerint olyanokat helyeznek majd oda, akiket semmi értelme menekültügyi őrizetbe venni.
Vágólapra másolva!

Arra kéri a kormányt Vámosszabadi képviselőtestülete, hogy álljon el a település határába tervezett menekülttábor tervétől - áll az éjszakai órákra írásba foglalt döntésben. Kedden kora este közmeghallgatást tartottak a témában, aztánösszeült a képviselő-testület, és eldöntötte, hogy megkéri a kormányt, hogy a végső döntés meghozatalakor mérlegelje az elgondolás megvalósulása esetén "a térséget sújtó aránytalanul nagy károkat és kevesebb negatív hatással járó helyen jelölje ki a befogadó állomás helyét".

A település arra is hivatkozik, hogy Vámosszabadi lakossága tíz év alatt a felével nőtt, ennek fő oka a közeli Győrben munkát vállaló, "biztos egzisztenciával rendelkező középosztály" beköltözése, ugyanakkor "a lakosság egységesen elutasítja a kialakítandó menekülttábor létesítésének tervét arra hivatkozva, hogy a menekültek fokozott kockázatot jelentenek a családok biztonságérzetére".

A szöveg szerint aránytalanul nagy érdeksérelem lenne, hogy a tábor ide helyezésével "veszíthetnek értékükből a faluban lévő ingatlanok", egy 120 főt foglalkoztató üzem idetelepítését tervező cég pedig jelezte, hogy a tábor megnyitásától teszi függővé betelepülését. A tervezett helyszín szerintük nem biztonságos, mert kétszáz méterre van a magyar-szlovák határtól, ugyanakkor gyalogos megközelítése balesetveszélyes, hiszen oda csak egy időnként járhatatlan földúton és a padka nélküli, jelentős kamionforgalmat bonyolító 14-es főúton lehet eljutni.

A szomszédos települések sem akarnak menekülteket látni a közelben, a környék ezer lakója pedig aláírásával tiltakozott a menekülttábor terve ellen - ez is kiderül a szövegből.

Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője megyei önkormányzat múlt pénteki ülésén jelentette be, hogy hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a magyar-szlovák határnál fekvő Vámosszabadiban. A héten kezdik meg a négyszintes létesítmény leendő dolgozóinak toborzását. A tervek szerint olyan embereket helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni.