Tíz hónapja dolgozik SzMSz nélkül az állami iskolfenntartó

Vágólapra másolva!
Minden állami szervezet működésének az alapja a szervezeti és működési szabályzat, röviden SzMSz. Az állami iskolafenntartónak, a 2700 iskolát igazgató Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak viszont nincs ilyen, pedig tíz hónapja működik. Az ombudsman szerint az oktatási államtitkárság hibázott.
Vágólapra másolva!

"Szervezeti és Működési Szabályzat nélkül dolgozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK)" - hívta fel a figyelmet Szabó Máté ombudsman a legfrissebb jelentésében. Az állampolgári jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterétől kérte a 2700 állami köznevelési intézmény fenntartására létrehozott szervezet működésének garanciáit tartalmazó alapdokumentum kiadását.

2013 januárjától a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) a fenntartója valamennyi állami köznevelési intézménynek. Panaszbeadványok vizsgálata során jutott az ombudsman tudomására, hogy az illetékes miniszter a KLIK több mint tíz hónapos működése ideje alatt nem adta ki a garanciákat jelentő alapdokumentumot, az SzMSz-t. Hiányoznak a Központi Hivatal szervezetére és működésére vonatkozó alapszabályok, miközben a hivatal felelős az ország valamennyi állami köznevelési intézményének, illetve saját és területi szervezeteinek fenntartásáért.

Az ombudsman a hiányosság miatt kérdőre vonta az oktatási államtitkárt. Hoffmann Rózsa arra hivatkozott, hogy az SzMSz kiadását több tényező akadályozta.

Az ombudsman vizsgálata megállapította azt is, hogy a KLIK az iskolák átvételekor nem rögzítette pontosan a szerződésekben az átvett intézmények adatait, hiányosak a tankerületi igazgatók adatszolgáltatásai. A nagy mennyiségben beérkező adatokat a KLIK központja nem tudja feldolgozni. A tankerületek infrastrukturális ellátottsága hiányos, nincs számítógép és megfelelő internetes elérhetőség, egyelőre telefon sem. Az SzMSz kiadásának határidejét jogszabály tételesen nem határozza meg, ám visszásságot okoz a KLIK törvényes működését biztosító normák hiánya – állapította meg az ombudsman.

Szabó Máté felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a KLIK szervezeti és működési szabályzatát soron kívül adja ki.

Az [origo] a közelmúltban írt arról, hogy milyen problémákat okoz a gyakorlatban az, hogy nem sikerült zökkenőmentesen az iskolák működtetésének állami átvétele. Például egy zár megjavítása napokig, a kivetítő izzójának cseréje hónapokig is elhúzódik, és mindent betemet a papírmunka. Az állami iskolafenntartó szerint sok problémát okoz, hogy a tanárok nem jól alkalmazzák az új szabályokat, az igazgatók viszont attól tartanak, hogy ez csak a káosz előszele. Itt olvashatja el a teljes cikkünket.