A kisemberek politikusa volt

Vágólapra másolva!
A kormány megrendüléssel értesült a halálról, és részvétét fejezte ki Horn családjának. Medgyessy Péter szerint Horn Gyulának és családjának is jobb már így, de Horn Gyula az elmúlt harminc év egyik legnagyobb politikai egyénisége volt.
Vágólapra másolva!

A Kormány megrendüléssel értesült arról, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Horn Gyula, Magyarország egykori miniszterelnöke - közölte a magyar kormány, amely egyúttal részvétét és együttérzését fejezte a volt miniszterelnök családjának.

Kovács László, a Horn kormány volt külügyminisztere az Origónak azt mondta: annak ellenére is megrendülve fogadta Horn Gyula halálhírét, hogy a politikus betegsége miatt erre régóta számítani lehetett. Az MSZP korábbi elnöke az egész ország, a magyar baloldal, az MSZP szempontjából és is hatalmas veszteségnek nevezte Horn Gyula halálát, de állítása szerint személyesen is veszteségként éli meg apolitikus távozását, hiszen közel harminc évig dolgoztak egymással szoros kapcsolatban a különböző pozícióikban. Kovács László állítása szerint politikusként is Horn Gyulától tanulta legtöbbet, leginkább a gondolkodás bátorságát és felelősségét.

Horn Gyula 75. születésnapján 2007-ben Forrás: Szabó Pál - Origo

Medgyessy Péter volt miniszterelnök, a Horn-kormány első pénzügyminisztere elsőre úgy reagált, hogy "Horn Gyulának és a családjának is jobb így”. Az emberi tényezőn túl Medgyessy az elmúlt 30 év egyik legnagyobb politikai egyéniségnek nevezte Horn Gyulát. "Végérvényesen itt hagyta a nyomát a vasfüggöny lebontásával, azzal, hogy először mondta ki, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell a NATO-hoz és abban is, hogy be merte vállalni a tudhatóan népszerűtlen Bokros-csomagot".

Kuncze Gábor, a Horn-kormány SZDSZ-es belügyminisztere az rendszerváltás utáni időszak egyik legmeghatározóbb politikusának, a "kisemberek politikusának” nevezte Horn Gyulát, akinek jelentős szerepe volt a kommunista rendszer lebontásában. A rendszerváltás utáni 23 évet áttekintve Kuncze szerint Horn volt a legsikeresebb miniszterelnök : amikor 1998-ban átadta a kormányt, Magyarország szerinte az átalakuló országok élén állt.

A neve megmarad a történelemben

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a honlapján a párt minden tagja és támogatója nevében is búcsúzik Horn Gyulától, akiről azt írta, hogy a modern magyar baloldal legmeghatározóbb elnöke, Magyarország egyik legsikeresebb miniszterelnöke volt, akiben Európa a rendszerváltás egyik legnagyobb hatású alakítóját vesztette el. "Kormányának egykor legfontosabb célja – ma már történelmi tényként leírható érdeme – az ország fejlődésének szolgálata, a munkájukból élők megbecsülése és az elesettek védelme volt" - írja Mesterházy, aki hálás azért, hogy fiatal politikusként mellette dolgozhatott.

Gyurcsány Ferenc a legellentmondásosabbnak és a legtehetségesebbnek nevezte a szerdán elhunyt Horn Gyulát A volt szocialista miniszterelnök Facebook-oldalán azt írta, hogy nagyon sokra tartotta Horn Gyulát. "Nagy ember ment el. Olyan, aki őszinte hittel állt a barikád mindkét oldalán. Értünk küzdött. Itt is, ott is. Persze vele együtt mi is sokáig hittük, hogy a szegények igazsága minden más igazságnál erősebb. Közösen tévedtünk. És változtunk. Sokra tartottam. Nagyon sokra."

"... és ismét gyász, és gyász, és gyász, és fájdalom! Az élő legenda immár "csak" örök legenda lett. Béke poraira, ám éljen a lelke!" - írta ki Facebook-oldalára Szanyi Tibor szocialista politikus, aki a bejegyzéshez mellékelte azt a videót is, amelyen Horn Gyula emlékezetes, "... egyedül vagyunk, Tibor" kezdetű, egy lakossági fórumon mondott monológja hallható.

"A magyarság ma egy jó emberrel lett kevesebb" írta Bajnai Gordon volt miniszterelnök párta, az Együtt 2014 honlapján. "Olyan politikus volt, aki formálta és alakította a kort, amelyben élt. Személyes történetén is képes volt felülemelkedni, amikor elévülhetetlen érdemeket szerzett a vasfüggöny ledöntésében és Magyarország demokratikus újrateremtésében. Személye jelképe volt a békés és sikeres magyar rendszerváltásnak, miniszterelnökként sokat tett azért, hogy hazánkat kivezesse a rendszerváltozást követő gazdasági és társadalmi válságból" - írta Bajnai, és megjegyezte, együttérez azokkal, akik az MSZP tagjaiként, támogatóiként gyászolják egykori miniszterelnöküket, a családnak pedig sok erőt kívánt.

Schiffer András, az LMP társelnöke azt mondta, Horn Gyula a rendszerváltozás utáni Magyarország egyik legjelentősebb személyisége volt, és a korszak azon kevés politikusai közé tartozik, akiknek a neve vélhetően megmarad a magyar történelemben. Schiffer az MTI-nek azt mondta, hogy az egykori kormányfő politikafelfogásával és a rendszerváltozás előtti Magyarországhoz való politikai viszonyával nem tudott azonosulni. Azt viszont el kell ismerni - tette hozzá -, hogy Horn Gyula olyan vezető és miniszterelnök volt, aki kellő alázattal tudott viseltetni az egyszerű emberek iránt. "Nem magas lóról osztott igazságokat", ehelyett fontosnak tartotta, hogy átérezze az őt választó közösség, az itt élő emberek gondolkodásmódját - jelentette ki Schiffer András. Horn Gyula kvalitásait és az emberek iránti alázatát a politikai különbözőségek ellenére el kell ismerni - mondta az LMP társelnöke, aki úgy összegzett: olyan államférfi távozott, aki "nem a percemberkék közé tartozott".

A KDNP szűkszavű közleményben annyit írt, a párt megrendüléssel értesült Horn Gyula volt miniszterelnök haláláról. A párt részvétét nyilvánítja a gyászoló családnak, és osztozik a szocialista politikust gyászolók fájdalmában - írták.

Göncz Árpád és felesége részvétnyilvánítást küldtek Horn Gyula családjának - közölte a volt köztársasági elnök titkárságának vezetője.