A felcsúti Mészárosok is nyertek trafikokat

Vágólapra másolva!
Az Orbán Viktor kormányfővel jó kapcsolatot ápoló felcsúti polgármesternek a testvére és az alpolgármester is öt-öt trafikot nyert, az Auchanban árulhatnak a Népszabadság információja szerint.
Vágólapra másolva!

A felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János fideszes önkormányzati képviselő, illetve Felcsút alpolgármestere, Mészáros László családi üzletei árulhatják a dohányt a francia tulajdonú Auchan áruházakban – írja a Népszabadság. A felcsúti Mészárosok évente így több százmilliós bevételhez juthatnak a trafikokból, számol be a lap.

A Népszabadságnak nem sikerült elérnie Mészáros Lőrincet és Mészáros Lászlót, akiktől azt kérdezték, miért pályáztak a Felcsúttól és egymástól is távol eső helyeken a dohány-kiskereskedelem jogára. Az Auchan kommunikációs osztályán a lappal azt közölték: az volt a céljuk, hogy továbbra is kapható legyen a dohánytermék az áruházak üzletsorán. Annak kapcsán, hogy miért pont a felcsúti vállalkozókban látták meg a jövendő üzleti partnert, az Auchan úgy fogalmazott: csak azokkal a leendő bérlőkkel tudtak tárgyalni, akik elnyert koncesszióval keresték meg őket. Így a hipermarket csak közülük választhatta ki az új bérlőket, akik a vásárlóiknak júliustól dohányterméket értékesíthetnek.

Gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó, nagybirtokos és Orbán Viktor kedvenc pihenőhelye, Felcsút polgármestere Mészáros Lőrinc, portréját itt olvashatják. Közel tizenöt évig kerülte a politikát, cégeivel és komoly hobbiként a focival foglalkozott, aztán szép lassan egyre ismertebb lett. A nyilvánosságot nem szereti, és sok felcsúti szerint sokat dobott a karrierjén, hogy mindent elintéz, amit a miniszterelnök kitalál.

A Népszabadság azt írja Mészáros László alpolgármesterről, hogy a közéleti elfoglaltság mellett eddig csak a futballcsapat mögött álló cégekben volt ügyvezető. Ő most a Puskás Futball Club Kft. ügyvezetője, épp a polgármestert, Mészáros Lőrincet váltotta ezen a poszton. A lap szerint László és Lőrinc között csak névrokonság van, de kettejük szoros kapcsolatára utal az, hogy a focicsapatoknál együtt jöttek-mentek.

Lászlónak a fia, Roland is nyert a trafiktenderen. Róla azt írja a lap, hogy az ifjú vállalkozónak semmiféle ismert üzleti múltja nincs, mégis öt városban (négy Budapest közeli városban és Miskolcon) nyert jogot dohánykereskedelemre. Valószínűleg ő, illetve cége lesz az Auchan partnere ezeken a településeken. A tavaly év végén alapított családi cég, az édesanyjával közösen létrehozott Lando-Ker Bt. idén májusban jegyeztetett be öt új fióktelepet, mind az elnyert koncessziós területeken található Auchan áruházak címén vannak.

A polgármester testvére, János is a maximális, öt koncessziót nyerte. Ő is ott (Budakalászon, Budaörsön, a főváros 11. kerületében, Kecskeméten és Szegeden), ahol az Auchannak van áruháza. Ha vele is szerződést köt a francia tulajdonú üzletlánc, akkor a 19 áruházból tízben a Mészárosok üzemeltethetnek dohányboltot.

Hiába is szól úgy a jogszabály, hogy egy ember csak öt dohánybolt-üzemeltetési jogot nyerhet, a nyertesek sokszor hálózatba szerveződnek.