Orbán: Még két nehéz napunk van

Vágólapra másolva!
Még másfél-két nehéz napunk van hátra az árvízből. Orbán szerint minden védmű időre elkészül a déli országrészen is.
Vágólapra másolva!

A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján.

"Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges" - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg Dunaújváros alatt tetőzik a dunai árhullám, amely szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is százszázalékos lesz a kiépítettség - közölte, arra kérve ezzel összefüggésben az önkénteseket, hogy legyenek elérhetőek, szükség esetén értesítik őket, de jelen pillanatban már nincs közvetlen munka számukra a gátakon.

A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, hogy az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt például kedden délután rendelheti el a védelmi bizottság.

Budapest még nincs túl a veszélyhelyzeten

A miniszterelnök kiemelte ugyanakkor, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. A tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország hosszú évek óta jelentős katasztrófavédelmi együttműködést folytat a szerb hadsereggel.

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, akkor magyar területre folyik vissza.