Orbán áthelyezte a súlypontot

Orbán Viktor sajtótájékozatatót tartott a Római parton
Vágólapra másolva!
A Duna tetőzött Budapesten, Orbán Viktor mostantól a déli területekre koncentrál. Az ár a hét vége felé elhagyhatja az országot, addig az eddigiekhez hasonló elszántságot vár.
Vágólapra másolva!

"A mai nap a súlypontáthelyezés napja" - jelentette ki Orbán Viktor a Római-parton hétfőn reggel tartott sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök szerint ugyanis mostantól a déli területekre kell majd összpontosítani. A kormányfő szerint a Budapesttől délre fekvő részeket "óriási feladat lesz megvédeni, ezért az eddigiekhez hasonló elszántságot és összefogást vár mindenkitől".

A jelmondat továbbra is az, hogy "gátat nem adunk fel". Eddig 48, hétfőtől pedig 86 ponton folytatódik a védekezés. A miniszterelnök több "veszélyhelyet" jelölt meg a déli területeken, mit például tasi zsilipet, Baját vagy a dunaföldvári híd környékét. Orbán azt mondta, hogy Bajánál csütörtökön várható tetőzés, ezután az ár elhagyja az országot, és ezért már fel is vették a kapcsolatot a szerb kormánnyal.

Orbán Viktor sajtótájékozatatja a Római-parton Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Orbán az eddigi védekezési munkálatokat is dicsérte. Üdvözölte, hogy elmúlt a rémhírterjesztés, és csupán egy-egy kisebb bűncselekmény volt az országban, illetve külön köszönetet mondott a TEK-nek, amiért szerinte "fantasztikus munkát végeztek Szigetmonostornál".

A sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester kijelentette, hogy a Duna a fővárosnál éjszaka elkezdett apadni, jelenleg 888-889 centis a vízszint. Tarlós azt mondta, "semmilyen katasztrófahelyzetről nem tudok beszámolni". Hozzátette, hogy sem a Batthyány téren, sem a HÉV-alagútban nem történt semmi aggasztó, és bár a Margit-sziget keleti oldalán van egy erősebb becsorgás, itt sincs katasztrófa. Tarlós azt kérte, hogy akik nem budapestiek, egy ideig ne jöjjenek a városba a közlekedési dugók miatt, a budapestiek pedig inkább használják a tömegközlekedést, ezért több helyen (például az M1-es és M7-es autópályán) buszsávot alakítottak ki.