Most senki sem bliccelheti el a kézmosást!

Vágólapra másolva!
Rengeteg veszélyt hoz magával az elvonulóban lévő dunai árvíz. A folyó által kimosott budikból sok kórokozó kerül a vízbe, jön a szokásosnál veszélyesebb szúnyoginvázió, és pszichológiailag is nehéz túltenni magunkat a nehézségeken. Mit tegyünk, hogy ne betegedjünk meg?
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi szakemberek azon dolgoznak, hogy ne legyen járványveszély a levonuló árhullámból. Paller Judit országos tiszti főorvos szerint ehhez összefogásra van szükség, mindenekelőtt a személyes higiéniára kell odafigyelni. Elsősorban azoknak, akik a védekezési munkálatokban vesznek részt; például aki lapátol, mindenképpen húzzon kesztyűt. A gátak mentén dohányzók fokozott veszélynek lehetnek kitéve, ugyanis a kezükről a megfogott cigarettán keresztül a szájukba juthatnak a baktériumok.

Paller hétfőn tartott sajtótájékoztatót a levonuló árral érkező járványveszélyről. Azt mondta, a következő tünetekre kell figyelni: hányás, hányinger, hasmenés. Akinél ezek közül bármelyik jelentkezik, annak a háziorvoshoz kell fordulnia, és nem szabad közösségbe mennie. A helyzet egyelőre nem súlyos, Paller eddig egy olyan esetről tud, amikor Győr-Moson-Sopron megyében egy embert kiemeltek a gátakon dolgozók közül gyanús tünetek miatt, de ez sem tűnik komolyabbnak.

Veszélyes anyag az iszap és a homok is

A veszélyt az jelenti, hogy bár a Dunába tisztított szennyvíz kerül, előfordul, hogy nem tisztítottat is hoz az árhullám, a fekáliára tapadva pedig veszélyes kórokozók terjedhetnek, így jellemzően szalmonellaszerű fertőzések ellen kell védekezni.

Felsőzsolcán fertőtlenítenek egy utcát 2010-ben Forrás: MTI/Vajda János

A Hepatitis-A fertőzés kockázata kiemelt az árvízi védekezésben részt vevők esetében. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, nagyon stabil, sokáig életképes. A fertőzés szájon át jön létre, szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével. Ezért kiemelt fontosságú a kézmosás, valamint az, hogy a szülők a gyerekeiket ne hagyják játszani a vízben vagy az utána visszamaradt pocsolyákban.

Az árvízzel elöntött árterek, illetve lakóépületek tisztítása különösen fontos. A víz után maradó iszap veszélyes anyagnak minősül, ezért ennek elszállítását ennek megfelelően kell megoldani. Ugyanez igaz a több millió, vízzel átitatott homokzsákra is. A főorvos szerint az aszfalt tisztítása is kiemelten fontos. Paller szerint útmutatókkal készülnek a lakosságnak, hogy megfelelően tudják majd tisztítani az otthonukat, de "nem kell nagy dolgokra gondolni, ami elérhető, Cillit, Florasept, Domestos jó lehet".

Paller szerint az ÁNTSZ honlapjára délután kerülnek fel a lakosság számára készített útmutatók, amelyek segítenek abban,. hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyenek az árvíz idején felmerülő fertőzésekkel, megbetegedésekkel szemben. Viszont már most is elérhető néhány általános (2013. április 4-én készített) dokumentum, ezekből a legfontosabb tanácsok.

- csak biztonságos élelmiszert fogyasszunk, illetve olyan ivóvizet, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem szennyezett

- gyakrabban mossunk kezet

- védekezzünk hosszú nadrággal és pulóverrel a szúnyogcsípések ellen, ugyanis árvíz idején az ízeltlábúak, különösen a szúnyogok csípése betegségeket terjeszthet

Jönnek a szúnyogok!

Az osztrák lapok által megkérdezett ökológusok 3-4-szeres csípőszúnyog-mennyiséget prognosztizálnak az idei nyárra. Ehhez hozzájön, hogy alapból már a tavasz csapadékos volt, a korábbi évek átlagánál több volt a szúnyog az árvíz előtt is. A fejlett csípőszúnyogegyedek kifejlődése 10-14 napot vesz igénybe, nagy invázióra két hét múlva számíthatunk.

Árvíz után fertőtlenítenek egy ólat Nepálban Forrás: MTI/EPA/Narendra Shreszta

A szúnyogok ráadásul nemcsak a csípésük miatt kellemetlenek, hanem az esetlegesen általuk terjesztett vírusok, baktériumok miatt is. Ilyen lehet többek között a nyugat-nílusi láz vírusa, vagy az ún. Usutu-vírus, amely szintén Afrikából ered. Afrikán kívül először 2001-ben észlelték, térségünkben először pont egy Duna-árvíz után, 2002-ben észlelték. Nyáriinfluenza-szerű tüneteket okoz.

- előfordulhat, hogy vadon élő állatok emberi lakhelyeken keresnek menedéket az árvíz elől, erre mindenki figyeljen oda

- "Az árvízzel kapcsolatos veszélyek súlyos fizikai és lelki megterheléssel járnak. Igyekezzen gondosan beosztani az idejét, fordítson időt a pihenésre. Ne maradjon egyedül, keressen társakat, és szükség esetén kérjen segítséget, támogatást."

- a tömegszálláson elhelyezett gyermekek életkorhoz kötött kötelező oltásainak megtörténtét ellenőrizni kell, és az esetlegesen elmaradt, továbbá az esedékes oltásokat azonnal be kell adni azért, hogy a védőoltások által nyújtott közösségi védelem és biztonság ne sérüljön

Hogyan kell kezet mosni?

- kézfertőtlenítéshez "vízben literenként két tabletta Neomagnol tabletta feloldása, plusz egy evőkanál ecet hozzáadása. A kezet 1 percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható! Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban kapható kézfertőtlenítő is megfelelő"

- "Szennyezett használati tárgyak fertőtlenítése: főzőedények, evőeszközök, játékok tisztítás utáni 30 perces áztatása javasolt, hipós oldatban (10 liter vízhez 6 dl hipó) vagy Neomagnolból készített oldatban (literenként 20 Neomagnol tabletta)."

Ugyanebben a tájékoztatóban lehet olvasni arról, hogyan kell tisztítani az árvízzel érintkezett bútorokat, ruhákat, szobákat, valamint szemét- és trágyadombokat, ólakat, pottyantós vécéket, vízórákat. Arról is tájékoztatást adnak, hogyan hígítsuk a Betadine fertőtlenítőszert.