A harckocsik szétnyomták az utakat

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem foglalkoznak az árvíz által okozott károkkal az elöntött települések, még az apadó folyó ellen védekeznek. A vízben álló kerteken kívül a hatalmas járművek alatt szétnyomódott kis utcákat is meg kell majd javítani, és a belvízzel is meggyűlik a bajuk.
Vágólapra másolva!

„Nagy károkat okozott” – mondta az Origónak Dunabogdány polgármestere arra a kérdésre, milyen károkat okozott a településen a lassan apadó árvíz. A legtöbb településen még el sem kezdték felmérni, mit hagyott maga után a víz, ugyanis még mindig harmadfokú készültség van érvényben, és folyik a védekezés. A Belügyminisztérium kérdésünkre szintén azt válaszolta, hogy az adatok összegzése még folyamatban van, és a későbbiekben tudnak tájékoztatást adni.

Az Origo által megkeresett településeken azonban már nagyjából látszik, milyen károk okozott a víz. Az utakon buzgárok nyomták fel a burkolatot, a járdát fel kellett törni, hogy lerakhassanak egy szivattyút, a kerékpárutat pedig gátként használtuk fel, az szétázott” – mondta a dunabogdányi polgármester. A településen ráadásul több öreg házat körülvett a víz, az alap átnedvesedett. A polgármester szerint időbe telik, mire kiderítek mennyire károsodtak ezek a házak.

„Mi még nem foglalkoztunk a kárfelméréssel” – mondta Nagy Imre Attila, a kiürített Győrújfalu polgármestere. A lakosok kedden vagy szerdán térhetnek vissza az otthonaikba, akkor kezdik el felmérni a károkat. A gát ugyan nem szakadt át, az azonban már most látszik, hogy a védekezésben segédkező „durva harci kocsik” szétnyomták a búzát a földeken, és a település kis utcái is megszenvedték a fokozott igénybevételt. Ezek öt tonnás korlátozású kis utcák, de most ötven tonnás járművek használták őket – mondta a polgármester.

Komáromban a belvíz okozza a legtöbb problémát. Az önkormányzat szóvivője szerint a víz alámosott egy vasúti töltést, és egy utca alján is megjelent a víz, az útburkolat pedig megsüllyedt. Az ártéren 2-3 nyaraló is víz alá került, a kárfelmérést valószínűleg a hét közepén kezdik el csinálni.