Fogházbüntetést kért az ügyész az Aquaworld-baleset vádlottjaira

Vágólapra másolva!
Letöltendő fogházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész a budapesti Aquaworld élményfürdőben 2009 júliusában történt halálos baleset vádlottjaira. Egy 9 éves kisfiút a fürdő szörfmedencéjében beszippantott a szivattyú egy rosszul rögzített aknafedél hibája miatt. Ítélethirdetés péntekre várható.
Vágólapra másolva!

Mindhárom vádlott esetében letöltendő fogházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész a budapesti Aquaworld élményfürdőben 2009 júliusában történt halálos baleset ügyében szerdán az újpesti bíróságon.

Az utolsó szó jogán mind a három vádlott azt mondta, hogy mélységesen lesújtotta a tragédia, nagyon sajnálják a kisgyereket és a családját, a harmadrendű vádlott pedig még azt is hozzátette, hogy két gyerek nevelőjeként különösen megrendítő számára, ami történt. A vádlottak azonban nem gondolják, hogy hibásak lennének a balesetben.

A perben a vádhatóság három embert vádol halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével azért, mert egy rosszul rögzített aknafedél miatt meghalt egy 9 éves fiú, akit beszívott a hullámkeltésre szolgáló szivattyú. A perben a vádlottak vitatták felelősségüket. Az elsőrendű vádlott védője elsősorban tervezési hibára hivatkozott, szerinte a vádlott mindent megtett, amit megtehetett, ezért a védő felmentést indítványozott. Ugyancsak felmentést kértek a másod- és a harmadrendű vádlott védői. Az ügyvédek azt is megkérdőjelezték, hogy az élményfürdő alkalmazottai közül épp ügyfeleiket vádolta meg az ügyészség. Az ügyvédek utaltak arra, hogy szinte véletlenszerűen választották ki, hogy kiket vádoljanak meg a fürdő dolgozói közül. A másodrendű vádlott egyenesen úgy fogalmazott, hogy a vádirat "borzasztóan erőltetett".

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott vízgépészként, a másodrendű vezető uszodamesterként, a harmadrendű műszaki igazgatóként dolgozott a komplexumban. Az ítélethozatalt a bíróság péntekre napolta el.

A vádirat szerint a kivitelezés során az eredeti tervtől eltérően valósították meg a szörfmedencéhez tartozó gépészeti teret felülről záró aknafedél rögzítését. A zárszerkezet szakszerűtlen kialakítása miatt kisebb felületen volt rögzíthető az aknafedél a tartókerethez, a négy zár így kevésbé volt ellenálló a víz forgatása során keletkező nyomással szemben.

A halálos balesetet megelőző napokban a keletkező nyomás miatt két zárszerkezet letört az aknafedélről. Az egyik uszodamester észlelte a hibát, és értesítette a vízgépészt, aki megvizsgálta a hibás aknafedelet. A vádlott - tévesen - úgy ítélte meg, hogy az aknafedél a megmaradt két zárral is biztonságosan rögzíthető, és kérte az uszodamestert, ha ismét mozogni kezd a fedél, akkor a szörfmedencét állítsák le, és jelezzék neki a hibát.

A vezető uszodamesternek kétszer is jelezték az animátorok a hibát. Ő ugyan közölte, hogy a hiba elhárítása folyamatban van, ténylegesen azonban nem intézkedett a probléma azonnali elhárítása, illetve a szörfmedence üzemeltetésének felfüggesztésére. A műszaki igazgatót ugyancsak azzal vádolják, hogy bár a vízgépész jelezte neki a hibát, nem intézkedett sem a javításról, sem a medence lezárásáról.

A kisfiú 2009. július 23-án a szörfmedence járófelületén lévő aknafedélen állt, amikor a víztömeg indulásakor kialakuló nyomás hatására a rosszul rögzített aknafedél elmozdult, és a gyerek az aknafedéllel együtt a gépészeti térbe zuhant. A nagy sebességgel áramló víz elsodorta, majd a hullámkeltésre szolgáló, nagy teljesítményű szivattyú beszívta a kisfiút, aki ennek következtében életét vesztette.