Ezreket menekítettek ki a moszkvai metróból

Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki a moszkvai metró egyik legforgalmasabb állomása közelében az alagútban. Már többezer embert kimentetettek a metróból, de még mindig vannak utasokkal teli szerelvények az alagútban.
Vágólapra másolva!

Mintegy kétezer embert kellett kimenekíteni a szerda reggeli csúcsforgalomban a moszkvai metró egyik központi csomópontjában keletkezett kábeltűz és füst miatt - közölte Viktor Birjukov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma főigazgatóságának szóvivője.

A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése ugyanakkor több mint négy és fél ezer ember evakuálásáról szólt. A baleset a reggeli csúcsforgalomban a dumához és a Nagyszínházhoz is közeli Ohotnij rjad nevű metrómegállónál történt.

Az egyik metrószerelvény a megálló előtt akadt el egy magasfeszültségű kábelben keletkezett tűz miatt. A szerelvény végül eljutott a Bibliotyeka imenyi Lenyina (Lenin könyvtár) nevű megállóig, és ott kimenekítették az utasokat.

A szakasz áramtalanítása után a tüzet eloltották, de a metróban hatalmas füst terjengett. A rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője arról számolt be, hogy hét sérültet szállítottak kórházba

A kábeltüzet 9 órára eloltották, azonban később újra füstöt észleltek, és újra leállították a forgalmat. A füstöt ugyanott észlelték, ahol a nagyfeszültségű kábel kigyulladt. A szakemberek rövidzárlatot feltételeznek.

Az orosz állami hírtelevízió helyszíni tudósítója először arról számolt be, hogy nem tapasztalt pánikot a felszínre kimenekített utasok között, de később egyre többen mondták el, hogy a földalattin tolakodás és pánik alakult ki.

A mentés idejére a Komszomolszkaja és a Park Kulturi állomások között leállították a közlekedést. Az utasok arra panaszkodtak, hogy eleinte senki sem tájékoztatta őket, majd ahogy kijutottak a felszínre, mindenki úgy próbált céljához elérni, ahogy tudott. A metrón, majd a felszíni közlekedésben is kaotikus állapotok alakultak ki, bár a hivatalos jelentések szerint a Komszomolszkaja és a Park Kulturi állomásoknál a szokásos járatokon kívül 40 mentesítő autóbuszt, trolibuszt és villamost indítottak.