Bíróságon a pénzszállító kirablásával vádolt rendőr

Vágólapra másolva!
Fegyveresen elkövetett rablásban bűnsegédként való közreműködéssel vádolja az ügyészség azt a rendőr főtörzsőrmestert, aki a gyanú szerint 2010 októberében Kaposváron segített ismerősének egy postai pénzszállító autó ellopásában. Szerdán kezdődött a pere Zalaegerszegen.
Vágólapra másolva!

Az elfogultság miatt nem Kaposváron, hanem a Zalaegerszegi Törvényszéken tárgyalt ügyben szerdán ismertetett vádirat szerint a rendőr, K. László saját autójával szállította az egyik kaposvári kisposta parkolójába régi ismerősét, a másodrendű vádlottként szereplő K. Zoltánt.

A férfi egy maroklőfegyverrel fenyegetőzve megszerezte az oda érkező értékszállító postásautó kulcsát a sofőrtől, és a járművel elhajtott a város egy másik pontjára, a rá váró rendőrhöz.

Együtt megkísérelték felfeszíteni a értékszállító autó rakterében elhelyezett pénzkazettát. A festékpatron felrobbant, így a benne lévő 29 980 500 forintot nem vitték el. Ezután a volt rendőrjárőr, aki végig tisztában volt a társa szándékával, hazaszállította a másodrendű vádlottat - áll a vádiratban.

A két férfit a rendőrség másfél évvel a bűncselekmény után, tavaly áprilisban vette őrizetbe, K. László azóta előzetes letartóztatásban van, K. Zoltán pedig csalás miatti börtönbüntetését tölti. A pénzszállító elrablásával kapcsolatban sem az első-, sem a másodrendű vádlott nem akart vallomást tenni, ezért a bíróságon ismertették a nyomozáskor feljegyzett vallomásaikat. Ezek szerint kezdetben mindketten tagadták még azt is, hogy egyáltalán tudnának a bűncselekményről, később pedig egymásra vallottak, az elsőrendű vádlott azonban tavaly szeptemberben minden addigi vallomását indoklás nélkül visszavonta.

A főtörzsőrmester a nyomozóknak még azt állította, nem tudta, hogy ismerőse mit követett el, ő csak alkalmanként fuvarozta, így a rablás napján is. Társa viszont azt hangoztatta, hogy nem állt érdekében pénzszerző bűncselekményben részt venni, hiszen jól működő autóértékesítő és szervizelő vállalkozása és egy lakás eladása miatt mindig volt elég pénze. Ő fizette a rendőrrel közös horvátországi nyaralásukat is, hónap végén gyakran adott neki pénzt, még az autóvásárláshoz is kapott tőle 300 ezer forintot, amit nem fizetett vissza. A bíróság két hét múlva tanúmeghallgatásokkal folytatja a tárgyalást.