A betiltott gárda őrizte a gyermeknapi rendet

Vágólapra másolva!
Az Új Magyar Gárda biztosított egy gyereknapi rendezvényt Gyöngyösön. A szervező szerint a gárda ajánlotta fel a segítségét, ők csak elfogadták azt. Egy férfi kihívta ugyan a rendőröket, de ők is rendben találták az ügyet. A rendezvény a főtéren volt, a területet és a színpadot az önkormányzat adta, így a város is felkerült a hivatalos támogatók listájára. Azt viszont nem tudták, hogy a gárda is ott lesz.
Vágólapra másolva!

Hivatalos támogatója volt a gyöngyösi főtéren rendezett gyereknapi programnak a jogerősen betiltott Új Magyar Gárda, hívta fel az Origo figyelmét egy meglepett olvasó. Mint azt levelében írta, ő gyermekével járt ott, és arra lett figyelmes, hogy "bomberdzsekis, fekete gyakorlónadrágos, fekete magasszárú bakancsos alakok cirkáltak a tömegben, majd egyszercsak elkezdtek csoportosulni az egyik hasonlóan öltözött ember körül, akinek ott virított a bal karján a magyar nemzeti színekkel díszített pajzs körül a Magyar Gárda Csendőrség felirat". Mint írta, minden egyenruhás nyakában ott lógott a "IV. Delfin Gyereknap, Szervező" feliratú kártya.

Az itt látható plakáton is olvasható, hogy a gárda támogatja a rendezvényt. Megkerestük az egyik szervezőt, Pál Yvettet, aki azt mondta az Origónak, hogy az Új Magyar Gárda támogatóként azt ajánlotta fel, hogy ellátják a biztonsági feladatokat, ők pedig ezt elfogadták. "Nincs ebben semmi politika, nem vagyunk se jobboldaliak, se baloldaliak, ez segítség volt, mert saját erőből nem tudtunk volna felbérelni egy céget erre" - mondta, és hozzátette, hogy nem volt kirekesztő, sem feszült hangulatú a rendezvény, sok roma származású ember szórakozott ott. A fő fellépő egyébként a plakát szerint a vállaltan roma Caramel volt.

Pál szerint a rendezvényen nem volt semmi atrocitás, mint mondta, egy roma férfi a gárdistákat látva még délelőtt kihívta a rendőröket, akik azonban végül nem indítottak eljárást. A Heves Megyei Rendőrkapitányság írásban ígért válaszokat az ügyben, amint ezek megérkeznek, közöljük. A rendezvény szervezője azt is mondta, hogy ez volt a negyedik ilyen gyermeknap, és eddig mindig a Magyar Gárda vagy az Új Magyar Gárda ügyelt a biztonságra. Ez volt egyébként az első olyan év, hogy az Új Magyar Gárda jogerősen is be volt tiltva a gyermeknap idején, tavaly még folyt a per június legelején is.

Bár a rendezvény hivatalosan magáncégek jótékonysági eseménye volt, kiemelt támogatója volt a gyöngyösi önkormányzat is a plakát szerint. Az önkormányzat megkeresésünkre azt közölte, hogy a rendezvényt nem Gyöngyös önkormányzata, hanem egy vállalkozás szervezte, és a rendezvényszervező felelőssége, hogy törvénybe ütköző dolog ne történjen a rendezvényén. "Az önkormányzat, tekintettel és tisztelettel a gyermeknapra, a közterület, vagyis a Fő tér és a Fő téri szabadtéri színpad használatát biztosította díjmentesen. A rendezvénnyel kapcsolatban negatív visszajelzés nem érkezett az önkormányzathoz", áll a levélben.