Vágólapra másolva!
Az Origo nagy és erős, minden benne van, és ezt meg is akarja mutatni ügyesen - erről szól lapunk új arculata. Az alábbiakban megmagyarázunk egy-két dolgot, röviden.
Vágólapra másolva!

Immár egy igazán új Origo van kedves olvasóink szeme előtt, nézzék bár pécén, notebookon, táblagépen, okostelefonon, akármin. Alighanem elég sok mindenben különbözik a régitől. Legalábbis ránézésre.

Értékeinkből, elveinkből ugyanis nem engedtünk.

Az Origo a 15. életévében jár, időben indult, okosan építkezett - Weyer Balázsék komoly munkát végeztek -, Magyarország legnagyobb újságjává vált. Közvetlen partnereinkkel együtt naponta egymillióan látogatnak bennünket, számainkat és elismertségünket bárki megirigyelhetné a placcon. Ezt az eredményt úgy értük el, hogy nem hajszoltunk olcsó népszerűséget, nem álltunk be politikai erők mögé, nem hagytuk, hogy jobbra-balra fújjanak bennünket a böjti szelek, a tényszerűség és a hitelesség vezetett bennünket.

Az Origo régi és új címlapja egymás mellett Forrás: Origo

Ha ilyen klasszul állunk, miért szakítunk régi orcánkkal, miért kellett ez a kisebbfajta vizuális forradalom? Azért, mert az élet nem áll meg, a világ változik, 2013-at írunk. Ha nem vesszük észre, hogy menni kell előre, lemaradunk, mint a pinty. Az, hogy eddig semmit sem veszítettünk az olvasói szokások átalakulása miatt, nem jelenti azt, hogy nem kell résen lennünk. Ha csak pislogunk bele a vakvilágba, ölbe ejtett kézzel, elrohan mellettünk a történelem, bamba monstrum lesz belőlünk.

Hát nem lesz.

Az új arculatnak egyetlen praktikus célja, feladata van: hogy az eddigieknél is jobban és egyszerűbben megtalálják mindazt, ami érdekli önöket. Hogy azt is megtalálják, aminek eddig talán a létezéséről sem tudtak.

Egy jó újság ma nem pusztán betű, szó, mondat. Egy jó újság egyharmadrészt hír, egyharmadrészt olvasmány, egyharmadrészt látvány. Azt akarjuk, hogy ez a felismerés - ami az elmúlt másfél év tartalmi korrekcióinak egyik hajtóereje - visszatükröződjön címlapunkon és egyéb oldalainkon is. Szépek, áttekinthetőek, világosak, tiszták akarunk lenni. Tartalmasak, színesek. Azt akarjuk, hogy értelme legyen a kijelentésnek: az Origóban minden benne van.

Az Origo rég nem pusztán betű, szó és mondat. Az Origo rég nem pusztán hír és információ. Hagyományainkhoz híven továbbra is pontosan, megbízhatóan, gyorsan, felkészülten számolunk be mindenről, ami a politikában, a gazdaságban vagy a sportban történik. Ezekben piacvezetők vagyunk régóta, ez az alap, erre büszkék vagyunk - de többek is vagyunk ennél. A magyar nyelvű interneten a mienk a legütősebb tudományos, filmes, pop- és komolyzenei, utazós, forma-1-es és gasztrotartalom, és nem vagyunk utolsók álló- és mozgóképekben sem.

Nemcsak az élet súlyát, az élet könnyedségét is képesek vagyunk ábrázolni. Az, hogy színesebbek lettünk, minden tekintetben, erről is szól.

Tényleg abban bízunk, hogy új címlapunkon, új struktúránkban könnyen el tud igazodni mindenki. Sokkal könnyebben, mint eddig. Azok, akiket minden érdekel, éppúgy, mint azok, akiket csak egyik-másik szubkultúra. Ezért sem készültünk részletes használati utasítást írni, ha ezt keresi, ide, ha amazt, oda kattintson alapon. A nagy képek, nagy betűk, nagy szekciók miatt hosszabb lett az oldalunk, mégis minden áttekinthetőbb és vidámabb, mint volt. A rovatdobozok ugyan eltűntek, de aki így keresi az őt érdeklő tartalmakat, a fejlécből indulva mindent simán megtalál. És a Post-r - blogszolgáltatásunk is izmosodik - sem tűnt el, ott van kicsit lentebb, vagányabban, mint valaha.

Nemcsak a zsúfolt és sűrű oldalak, a hosszú és szószátyár szövegek ideje is lejárt. A lényeg, hogy maradjanak velünk, jöjjenek naponta többször, érezzék otthon magukat nálunk. El ne felejtsük: impresszumunkon keresztül a szerkesztőség bármelyik munkatársa elérhető - a nevekre kell kattintani, és pötyöghetik is a mailt -, várjuk észrevételeiket, írjanak a főszerkesztőnek, vagy akinek kedvük tartja.

Ha a bal felső sarokba pillantanak, láthatják: megváltoztattuk a logónkat. Úgy gondoltuk, a zárójelek korának vége, keretek közé szorítva nem folytathatjuk. Szabadon megyünk tovább, frissen, tempósan.