Vizoviczki köpönyegéből bújt elő a hajógyári-szigeti bulik új ura

Hajógyári-sziget, szórakozóhely, disco, diszkó, parti,
Vágólapra másolva!
Új főnöke van a mámoros éjszakai bulikról elhíresült hajógyári-szigeti szórakozóhelyeknek, amelyek azelőtt a rendőrök lefizetésével gyanúsított Vizoviczki László érdekeltségébe tartoztak. Az új bérlő korábban maga is Vizoviczki cégének dolgozott, úgyhogy nem idegen a Hajógyárin, de állítja, le akar számolni a diszkókirály örökségével.
Vágólapra másolva!

Új üzemeltetője van azoknak a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyeknek, amelyek éveken át Vizoviczki László érdekeltségébe tartoztak. A szigeti diszkók urát tavaly júniusban tartóztatta le a rendőrség, azzal gyanúsítják, hogy rendőröket fizetett le, hogy az érdekeltségébe tartozó negyven szórakozóhelyen ne razziázzanak, a konkurenseknél viszont annál inkább. Vizoviczki csütörtökön került ki az előzetesből, most házi őrizetben van.

A Hajógyári-szigeteken lévő szórakozóhelyeket viszont már nem az ő cégei működtetik. Az elmúlt egy évben ugyanis rájárt a rúd a korábban népszerű diszkókra, állandósultak a rendőrségi razziák, több helyet, például a Bed Beach diszkót bezárták, többek között azért, mert a razziák során kábítószerekre bukkantak. A nyomozók több, korábban lezárt nyomozást is újraindítottak a Hajógyári-szigeten eltűnt fiatalok ügyében, két volt biztonsági őrt pedig őrizetbe is vettek. Azzal gyanúsítják őket, hogy megvertek egy ittas fiatalt, majd a Dunába dobták, és a fiú megfulladt.

Egy, a Hajógyári-szigeten dolgozó taxis szerint korábban "brutális bulik voltak" a szórakozóhelyeken (erről beszámolót itt olvashat), Vizoviczki László letartóztatása és a bűnügyek nyilvánosságra kerülése óta azonban elcsendesült a sziget. Ezért is lepte meg, hogy a május 18-ai hétvégén újra kígyózó sorokat látott a szórakozóhelyek bejáratánál.

Egy ember kezében vannak a szórakozóhelyek

"Már csak néhány nap, és a Hajógyári-sziget újra teljes gőzzel pörög. Sokat bizonyított törzshelyek és nagyreményű új klubok gondoskodnak idén is a felejthetetlen kalandokról" - írta a klubokat népszerűsítő programfüzet, a Flyerz magazin május eleji száma, pár napra rá pedig "hajógyári-szigeti szórakozóhelyek" néven adott ki közleményt egy kommunikációs cég, amelyben azt hangsúlyozták, hogy "véget ért a Vizoviczki-korszak", és új időszámítás kezdődött a Hajógyári-szigeten.

A közleményben az állt, hogy a szórakozóhelyek üzemeltetését hét új cég vette át, amelyek összefogtak, hogy "ez a korszak különbözzön az előzőtől". A közleményt kiadó kommunikációs tanácsadó akkor sem a Népszabadság, sem a Figyelő kérdésére nem árulta el a hét cég nevét, az Origo azonban a III. kerületi önkormányzat és az Opten cégnyilvántartási adatbázisát alapul véve kiderítette, hogy ki áll mögöttük. Ugyanis a szórakozóhelyek - ahogy azelőtt is - egy kézben összpontosulnak.

Parti a Bed Beach szórakozóhelyen Forrás: [origo]

Az elérhető adatokból kiderült, hogy a bulihelyeket üzemeltető cégek egytől egyig a Leitzo Hungary Kft. tulajdonában állnak. A hét új cég többsége szórakoztatást és egyéb szabadidős tevékenységet jelölt meg főtevékenységként, de van köztük biztonsági, és számviteli tevékenységgel foglalkozó is. A cégek, a tulajdonos Leitzo Hungary Kft.-vel együtt ugyanazon a napon alakultak meg február végén, és ugyanazon a Bajza utcai címen van a székhelyük is. A Leitzo Hungary Kft., és azon keresztül a szórakozóhelyeket üzemeltető cégek tulajdonosa a cégnyilvántartás szerint egy bizonyos Horváth Sándor Péter.

A 32 éves férfiról a cégnyilvántartás alapján keveset lehet megtudni. Két másik cégben is érdekeltsége van, ezek ingatlan-bérbeadással, üzletviteli tanácsadással, vendéglátással foglalkoznak, az egyik pedig családi vállalkozás. Utóbbinak 2011-ben harmincmillió forint volt az árbevétele, a másik 2009-es megalapítása óta nem termelt hasznot.

Dolgozott Vizoviczkinek is

Az Origónak a budapesti éjszakai élet több szereplője is azt mondta, Horváth Sándor Péter korábban Vizoviczki Lászlónak dolgozott, és a hajógyári-szigeti szórakozóhelyek VIP-részlegéért volt felelős, de még Vizoviczki letartóztatása előtt otthagyta a Hajógyárit. Egyikük azt is megjegyezte, hogy Horváth Vizoviczki letartóztatása után visszatért, neki például azt mondták róla a szórakozóhelyek munkatársai, hogy "ő viszi az ügyeket", mivel a nagyfőnök nem elérhető. Személyesen azonban szinte senki sem ismerte, egy korábbi tárgyalópartnere is csak annyit tudott mondani róla, hogy "olaszos" kinézete van.

Az Origo a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeinek kommunikációs munkatársán keresztül megkereste Horváth Sándor Pétert. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy ő a tulajdonosa az említett cégeknek, és évekkel ezelőtt valóban állt rövid ideig olyan cég alkalmazásában, amely Vizoviczki Lászlóhoz volt köthető. Ezt követően azonban saját éttermét irányította, külföldön vállalt munkát, valamint éveken keresztül irányította ingatlanfejlesztéssel és hasznosítással foglalkozó saját cégét.

"Mint vendéglátó-ipari végzettséggel rendelkező szakembert több feladattal is megbízták, más munkatársakkal együtt, közösen a programok koordinálása, a vendégek kezelése tartozott a feladatai közé. Nem töltött be vezető tisztséget" - írták Horváth Vizoviczki cégénél végzett munkájáról. Az ott történt bűnesetekről Horváthnak nincsen tudomása, ugyanis szerinte abban az időszakban, amikor a bűnesetek történtek, már külföldön dolgozott.

Vizoviczki értse meg, hogy vége

Horváth válasza szerint a szórakozóhelyek irányítását az után vette át, hogy a tulajdonában álló Leitzo Hungary Kft. az említett cégeken keresztül 2013-ban megkötötte az üzemeltetési szerződéseket, és tavaly, Vizoviczki letartóztatásának idején nem irányította a diszkókat. "A szórakozóhelyeket az üzletvezetők és ügyvezetők irányították tovább, talán éppen ezért kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudták fizetési kötelezettségeiket teljesíteni, a lejárt szerződéseket nem hosszabbították meg" - írták.

Megkerestük a terület tulajdonosát, az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft.-t. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a szórakozóhelyeket korábban üzemeltető cég bérleti szerződése határozott időre szólt, amely 2012. év végén lejárt, és a felek megegyezése alapján nem hosszabbították meg. Ezután a szórakozóhelyek bérletére egyetlen cég szerződött. "A jelenlegi bérlő korábban már dolgozott a Hajógyári-szigeten" - tették hozzá.

Vizoviczki László elfogása a Hajógyári-szigeten Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

"Remélhetően Vizoviczki László is megérti, hogy az a korszak véget ért egyszer és mindenkorra" - írta Horváth az Origo kérdésére. Kijelentette, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll Vizoviczki Lászlóval, akivel már a letartóztatása előtti időkben sem tartotta a kapcsolatot. A szórakozóhelyek irányításában azért akart főszerepet vállalni, mert "egy harmincas éveit taposó, vendéglátó-ipari végzettséggel rendelkező, ingatlanhasznosításban jártas embernek hatalmas kihívás a romok helyén egy új, biztonságos, kulturált szórakoztató centrumot felépíteni és üzemeltetni".

Horváth szerint Vizoviczki cégei likviditási gondok miatt áruba bocsájtották az eszközeiket, amelyeket ők vásároltak fel. A Hajógyári-sziget tulajdonosaihoz pedig "már-már gyerekkori, talán barátságnak is nevezhető kapcsolat fűzi", így egyértelműnek tűnt, hogy a szórakozóhelyek üzemeltetését az ő cégei vegyék át.

Nagy víziókkal vágnak neki

Horváth szerint ezentúl kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra és a törvények betartására. Két korábbi klubot bezártak, és újat indítottak a helyükön, új biztonsági szolgálatot bíztak meg, detektoros kapukat állítottak fel a sziget bejáratában, és védőkorlátot húztak fel végig a Duna partján. Azt írták, a drogterjesztők ellen harcot hirdettek: "az első gyanús jel esetén értesítjük akár a rendőrséget is", illetve hozzátették, hogy felmatricázták a vécéket is a drogfogyasztás veszélyeire figyelmeztető feliratokkal.

A május 18-ai bulin Horváthék szerint közel 15 ezren vettek részt. Szerintük a rendezvényt sikeresen lebonyolították, két verekedő társaságot szétválasztottak, és "kitessékeltek a szigetről", hat ittas fiatalt pedig az egészségügyi szolgálat látott el. "A nyitó bulit követő hétvégén megvolt az első komoly hatósági összellenőrzés, amely mindent rendben talált" - tették hozzá.

Az Origo által megkérdezett budapesti klubtulajdonosok közül volt, aki szkeptikusan nyilatkozott a Horváthék által meghirdetett új korszakról. "Majd ha heti három dílert rendőrkézre adnak, akkor hiszem el" - mondta egyikük. Más azt mondta, hogy ha a szándék megvan, akkor lehetséges újrapozicionálni a szórakozóhelyeket, a múlttal pedig le kell számolni.

Ügyvédjén keresztül hétfőn megkerestük Vizoviczki Lászlót is, aki azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre.