A vízhiány taglózhatta le Erőss Zsoltot

Vágólapra másolva!
A vízkészlet elszámítása nagy hiba volt Erőss Zsolték részéről, alapvetően ez okozhatta a vesztüket - derül ki a két magyar hegymászó halálával végződött expedíció vezetőjével, Kollár Lajossal készült interjúból. Még reménykedtek Erőss és Kiss Péter túlélésében, amikor váratlanul átverték őket a serpák is.
Vágólapra másolva!

Nem indultak egyből Erőss Zsolték keresésére a nepáli serpák, miután a magyar hegymászóknak nyomuk veszett - mondja Kollár Lajos, az Erőss Zsolt és Kiss Péter halálával végződött kancsendzöngai expedíció vezetője, akivel a 4bakancs.com készített interjút. Az interjú áramszünet miatt megszakadt, a második részét szombaton közölték (az első részről itt olvashat). Kollár volt az, aki a végsőkig rádiókapcsolatban volt Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel.

Kollár beszélt a serpák jelentőségéről. Ők nemcsak arra vannak, hogy "vigyék a kávédat, hanem megágyaznak, építik a sátrad, és persze viszik a cuccodat". Együttműködni viszont sokszor nehéz velük, elsősorban a körülmények miatt.

Amikor Erőssékkel megszakadt a kapcsolat, próbáltak serpákat bérelni, hogy minél előbb menjenek fel értük a csúcshoz legközelebbi négyes táborba. Ekkor még azt gondolták, hogy valószínűleg Erőss és Kiss is elérte a tábort vagy a saját sátrát, csak nagyon kimerültek, és ájultan alszanak, esetleg elvesztették a telefonjukat. A serpák előbb alkudozni kezdtek, majd sikerült ugyan megállapodni velük, de mégsem indultak útnak. Kollár szerint ezen nagyon felhúzták magukat, de ilyen körülmények között törvényszerű, hogy nem kockáztatja az életét senki még élő emberért se, nemhogy halottért, és ez igaz a serpákra is.

Mikor másnap kiderült, hogy a serpák nem segítenek, Kollár megpróbált újra kapcsolatba lépni a négyes és a hármas táborban lévőkkel, és ekkor derült ki számukra, hogy egyik helyen sincsenek Erőssék. Kollár szerint "itt egy pillanatra elpattant egy húr", és arra gondolt, hogy "ennek itt most vége".

Kollár szerint Erőss halálának alapvető oka, hogy elszámította a vízkészletét. "Nem ittak, nagyon keveset ittak, főleg Zsolt" - mondta, aki állítólag rádión is bevallotta, hogy elmérte a folyadékot, és Kollár szerint "ez nagy hiba". Más magyarázatot se ő, se Erőss nem tudott adni arra, hogyan fordulhatott elő, hogy Erőss pár óra alatt teljesen összeomlott, valami letaglózta. Fáradtan értek fel már a csúcsra is, de még viszonylag jó fizikai és szellemi állapotban kezdtek ereszkedni, állapotuk azonban hamar romlani kezdett. Kollár azt mondta a folyadékhiányról, hogy az expedíció "ott lett elcseszve".