WHO-díjat kapott Orbán Viktor a dohányzás visszaszorításáért

Vágólapra másolva!
A dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítéseiért díjazta az Egészségügyi Világszervezet Orbán Viktort. A méltatás szerint Magyarország figyelemre méltó előrehaladást ért el a területen.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök kapta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) díját a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár pénteken.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője hozzátette: Magyarország több olyan intézkedést hozott az elmúlt két évben, amelyekhez politikai döntéshozói támogatás kellett, a díj ennek a támogatásnak az elismerése.

"Az idei évben, nagyon gondos mérlegelés következtében, néhány más prominens személyiség mellett Magyarország és Magyarország miniszterelnöke kapta meg ezt a díjat, elismeréseként annak, ami az elmúlt években történt a dohányzás visszaszorítása érdekében" - mondta az irodavezető.

A díjat kísérő méltatás szeint "az elmúlt évek során Magyarország figyelemre méltó előrehaladást ért el a dohányzás visszaszorításában, különösen a zárt, nyilvános helyeken történő dohányzás tiltásának hatálybalépésével. Ezek az eredmények Magyarországot globálisan a dohányzás ellenőrzése területén élen járó országok közé emelték. Mindez nem válhatott volna lehetővé az ön erőteljes vezetése és legmagasabb szintű politikai támogatása nélkül". A szervezet reméli, "más tagállamok is hasznosítani fogják Magyarország jó példáját".

Az egészségügyért felelős államtitkár úgy vélte, a díj feltétele nemcsak a jogszabályok megalkotása, hanem azok következményeinek követése, illetve a leszokást támogató lehetőségek életbelépése, fejlesztése volt. Szócska Miklós szerint a dohányzás Magyarországon még mindig a legsúlyosabb probléma, de erőteljes szabályozással kezelhető, ami nem minden népegészségügyi kérdésre igaz.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a parlament 2011 áprilisában módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, ennek értelmében 2012. január 1-jétől tilos dohányozni a zárt és közforgalmú helyeken. Ennek ellenére állítása szerint nem igazolódtak azok a félelmek, hogy az éttermek vagy a szórakozóhelyek forgalma csökkent volna, és a lakosság nagy többsége egyetért ezzel a szigorú szabályozással. "Csak pozitív visszajelzés van, és ez egy komoly eredmény" - fogalmazott Szócska Miklós.

Statisztikai adatokra hivatkozva az államtitkár elmondta, hogy évente több mint 20 ezer ember hal meg a dohányzás okozta megbetegedések miatt és Magyarország még mindig világelső a tüdőrák-megbetegedésekben. A szív- és érrendszeri halálesetek egynegyede a dohányzásra vezethető vissza, és Magyarország nemzeti össztermékének 1,7 százaléka "vész el" a dohányzás miatt évente.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos összegzése szerint tavaly 57 ezer ellenőrzést végeztek és 18 millió forint bírságot szabtak ki a nem dohányzók védelméről szóló joszabállyal kapcsolatban, és főként a közterületeken, villamos- és buszmegállókban, játszótereken, bevásárlóközpontokban, illetve sportlétesítmények ellenőrzésekor találtak hiányosságokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány eredetileg a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására hivatkozva nyújtotta be a dohánytermékek kiskereskedelmét állam hatáskörbe utaló, sokat vitatott trafiktörvényt. Az eredetileg 2011 végén benyújtott jogszabály végül annyira felpuhult, hogy a dohányárusításra kijelölt nemzeti dohányboltokban számos, a fitalok által kedvelt, illetve keresett cikket, például fagylaltot is lehet majd tartani.

A trafikügyről szóló összes cikkünket itt olvashatja.