Nem maradt ép bordája az összevert Bara Józsefnek

Vágólapra másolva!
A végleges szakértői véleményből kiderül, hogy az izsáki rendőrök elképesztő brutalitással estek neki a védekezésre képtelen férfinak.
Vágólapra másolva!

Nem volt szervi betegsége az április 8-án, kihallgatás közben elhunyt Bara Józsefnek, a halálát egyértelműen az izsáki őrsön elszenvedett, bántalmazásból eredő sérülései okozták - állapította meg a részletes igazságügyi boncorvosi szakvélemény.

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség rövid közleményben tudatta a napokban, hogy az elkészült végleges szakértői vélemény szerint Bara Józsefnek az elszenvedett sérülésektől zsír került a véráramába, amely tüdőembóliát okozott.

A Népszabadság birtokába került teljes szakértői dokumentáció azonban jóval beszédesebb ennél. E szerint a két rendőr - aki egy rég lezárt ügyben, jegyzőkönyvezés nélkül intézkedett - jóval túllépte az ellenállás szakszerű megtörésének a kritériumait, mert valamilyen oknál fogva elképesztő brutalitással esett neki a mindvégig hátrabilincselt kezű és ezáltal védekezésre képtelen 47 éves - a szakvélemény szerint ittas - férfinak, akit a több mint kétórányi ütlegelés során végül halálra vertek.

A boncolási jegyzőkönyv hosszan taglalja, hogy a férfi egész teste tele volt súlyos, bevérzéses, rúdszerű tárgytól (feltehetőleg gumibot) keletkezett sérülésekkel. Kiderült, hogy Bara József a bántalmazásokat mindvégig a földön, háton fekve szenvedte el. A folyamatos, nagy erejű ütlegelés, illetve a nagy erejű rátérdelés következtében a rendőrök eltörték a szegycsontját, valamint mindkét oldalán a bordáit - írja a Népszabadság.

A szakértők ennél a fejezetnél megjegyzik: a mellkasi csontok ilyen mérvű kiterjedt törései nem jöhettek létre kizárólagosan az újraélesztéstől, de a kórszövettani vizsgálat is arra utal, hogy a csontozata ezt a traumát a halála előtti órákon belül, a bántalmazás során szenvedte el. A szakértők szerint a sorozatos bordatörés, illetve a szegycsonttörés a terjedelmes belső bevérzésekkel tüdőzúzódást okozott az áldozatnak, amely a kialakult légzésnehézségek miatt önmagában is közvetlen életveszélyes sérülést jelent. A csontok törése miatt olyan mértékben sérültek a zsírszövetek, hogy a férfi véráramába zsírcseppek kerültek, amelyek eljutottak a tüdő kapillárisaiba, és egy rosszullét eredményeként megakadályozták a keringést, és végül fulladáshoz vezettek. Az igazságügyi szakértők szerint Bara József halála az őrsön szerzett sérülésekkel közvetlenül ok és okozati összefüggésben áll - írja a lap.

A két fiatal rendőrjárőrt - akik azt vallották, hogy az áldozat ellenállását próbálták szakszerűen megtörni - halált okozó testi sértés, valamint kényszervallatás bűntettével gyanúsítják, és az előzetes letartóztatásukat a napokban jogerősen kilencven nappal meghosszabbította a bíróság.