Megzsarolt zsarolók lopták el a milliárdos koporsóját

 Dr. Sz. Barnabás + 2 fő büntetőpere zsarolás bűntette miatt. (A néhai milliárdos F. K. F. földi maradványait hozták haza Ausztriából, és az elhunytért annak családjától 6 millió eurót követeltek.
Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek legabszurdabb zsarolási ügyének főszereplői a fura kódszavakkal üzengető detektív, egy ausztriai temetőből elrabolt koporsó, egy kaotikus történettel előálló ügyvéd és a Grizzly névre keresztelt lakatos. Újrakezdték a néhai osztrák milliárdos holttestének elrablásával vádolt magyarok perét.
Vágólapra másolva!

Követhetetlenül kacifántos zsarolási ügy tárgyalását kezdték újra szerdán a Fővárosi Törvényszéken. A per főszereplői egy ügyvéd és két férfi, utóbbiak a vádirat szerint az ügyvéd megbízásából 2008 novemberében egy ausztriai temetőből kiásták és Magyarországra hozták a néhai osztrák milliárdos, Karl Friedrich Flick koporsóját. Az ügyvéd azt állítja, hogy semmi köze az összesen 56 millió forintnyi kárt okozó zsarolási ügyhöz, ő csak véletlenül keveredett a több pontján már teljesen szürreálisnak tűnő krimibe.

Az ügyet tavaly már elkezdték tárgyalni, mivel azonban nagyon úgy tűnik, hogy a vádlottak bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználásának bűntettét is elkövethették, a per átkerült a Fővárosi Törvényszékhez.

A jogász végzettségű Sz. Barnabás a vádirat szerint 2008-ban megbízta F. Lászlót és N. Zoltánt, valamint négy másik embert, hogy pénzért lopják el és hozzák Magyarországra egy ausztriai temetőből Flick holttestét. F. és N. 2008 novemberében kiásta a koporsót, majd a IX. kerületi, Lónyai utcai egyik borozó elé szállította. A koporsót kezdetben egy budapesti bérház pincéjében, később a belső és külső koporsót külön-külön különböző helyeken rejtegették. A rejtekhelyről az ügyvéd tudott.

Hitler kedvenc fegyvárgyárosa

Az iparmágnás Flick családi vállalatbirodalmának alapjait apja, Friedrich Flick, Adolf Hitler egykori fegyvergyárosa rakta le. Az idősebb Flicket bűnösnek találták, és hét év börtönre ítélték a második világháborús német bűnösök ügyében ítélkező nürnbergi perekben, mivel gyáraiban a munkaerő felét ingyen dolgozó foglyok tették ki.

Halála után Friedrich Karl Flick vette át a düsseldorfi konszern irányítását, amelyet hatalmassá fejlesztett. A hozzá tartozó cégek a páncélozott járművektől, a papírtörölközőn keresztül a fürdőkádig számtalan árucikket gyártottak. A nagyiparos azonban egész életében elutasította, hogy kárpótlást fizessen az apja által megkárosított embereknek. Flick az 1990-es években települt át Ausztriába, elsősorban adózási szempontok miatt.

Kiskendő és fiola

A koporsó ellopása után pár hónappal - nem tudni, hogy kicsoda - álnéven angolul faxot küldött Flick özvegyének, ezeket összesen 41 darab postai levél és e-mail követte. Mindegyikben 6 millió eurót kért a holttestért, és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kapja meg, megrongálja vagy megsemmisíti a koporsót.

A család e-mailben 100 ezer eurót ajánlott fel a levélírónak, ha megkapják azt a fiolát, amelyet a temetéskor a koporsóba tettek. A pénzátadást az ügyvéd szervezte meg, a pénzt F. László vette át. Flick családja ezután további 100 ezer eurót ajánlott azért, ha a külső fakoporsóból egy virágmintás kendőt is megkapnak, az ezért járó pénzt azonban már N. Zoltán vette át. A feladata az volt, hogy adja át a 100 ezer eurót F-nek, ám időközben észrevette, hogy a család által megbízott magánnyomozók a Moszkva téren követik, ezért hazament, és inkább az őt követő nyomozóknak adta át a pénzt. Ez után a magánnyomozók megkeresték az ügyvédet, aki megmutatta, hogy hol a két koporsó, és feljelentést tettek.

Flick holttestét 2009 végén találták meg magyar magánnyomozók Budapesten, majd visszavitték Ausztriába, és a család újra eltemette. Az ügyészség bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettével vádolja a vádlottakat mint társtetteseket.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Csak segíteni akart

Az ügy elsőrendű vádlottja az ügyvéd, aki jelenleg társasházkezeléssel foglalkozik. A szerdai tárgyaláson vádlott-társaitól eltérően csinosan - fekete öltönyben és fekete nadrágban - megjelenő Sz. Barnabás azt mondta: nem érzi magát bűnösnek. Állítólag véletlenül keveredett bele az ügybe, és egyébként is csak a segítő szándék motiválta. 15 évvel ezelőtt volt egy péksége, onnan ismeri a két másik vádlottat, F. Lászlót és N. Zoltánt. Előbbi sofőrként dolgozott neki, utóbbinak anyja takarította az üzletet. Mikor a lakásmaffia miatt a hajléktalanság fenyegette őket, az ügyvéd befogadta N.-t és egész családját, akik végül több évig élvezték ingyen a férfi vendégszeretetét. A pékség végül bezárt, így a kapcsolat is ritkult az ügyvéd és N. között. Végleg csak azért nem szakadt meg, mert a saját bevallása szerint mentális problémákkal küzdő N. folyamatosan anyagi segítséget kért a jogásztól.

A történet innen indul, ezután tért rá a bíró kérdéseivel az ügy legizgalmasabb részére, a koporsó elrablására. "2009 tavaszán keresett meg F., hogy román vagy moldáv származású emberek zsarolják valamivel. A zsarolók azt kérték tőle, hogy vegyen részt Flick koporsójának elrablásában" - mondta Sz. Barnabás, aki a vádirat szerint az egész rablás értelmi szerzője. A férfiról azután sem szálltak le állítólagos zsarolói, hogy végrehajtotta, amit kértek, ezután fordult segítségért régi ismerőséhez, az ügyvédhez.

N. Zoltán úgy került a képbe, hogy megszűnt az ételfutári állása, nem volt pénze, F. pedig keresett egy váltósofőrt egy olaszországi útra, és az ügyvéd összehozta őket. "Milánóból kellett volna szöveteket meg ruhákat hozni. Ennyit tudtam" - mondta az ügyvéd.

Sz. Barnabás nyomozati szakaszban tett vallomását is felolvasta a bíró, amiben sok mindenre másképp emlékezett. Ezt a tárgyaláson azzal indokolta: annyi mindent olvasott már, hogy "összemosódnak a dolgok", ügyvédje pedig célzott kérdéseivel arra próbált rávilágítani, hogy a kihallgatás valamikor a hajnali órákban történt, és védence teljesen fáradt volt, hiszen előtte egész nap falat mázolt.

Egyiptom és Kairó

Szinte lehetetlen kronológiailag pontosan követni és értelmezni mindazt, amit az ügyvéd állít. Szóba került a tárgyaláson, hogy F.-et csúnyán megverték, mert állítólagos zsarolóinak kérése ellenére nem akarta felnyitni a koporsót, az ügyvéd pedig ezt hallva döntött úgy: inkább ki szeretne maradni ebből az egészből. A bíró erre viccelődve megjegyezte, hogy "pedig eléggé benne volt már".

A történet 2009 novemberében bonyolódott tovább: hajnali egy órakor az ügyvéd SMS-t kapott egy magánnyomozótól, amiben a következő két szó szerepelt: "Egyiptom és Kairó". "Mivel nem igazán értettem, hogy mit akar ezzel, felhívtam, és másnapra találkozót beszéltünk meg a Gerbeaud-ba". Nemsokára kiderült, hogy miről is van szó: a nyomozót Flick családja bízta meg, a feladata pedig azt volt, hogy a koporsó mielőbb visszakerüljön a rokonokhoz. "Mondtam a nyomozónak, hogy talán ismerek valakit - F.-et - , aki tudhatja, hogy hol van a koporsó" - mondta az ügyvéd, majd azt is hozzátette, hogy a nyomozó furcsán, dolgokat körülírva, "jelbeszédszerűen" beszélt, ezért válaszolt vissza neki ő is furán. F. belement a dologba, hogy segít, mert tetszett neki, hogy van nyomravezetői díj, ezért egy fehér furgonos emberhez irányította az ügyvédet, aki "tudja, hol a koporsó".

Annak ellenére, hogy már hónapokkal azelőtt úgy döntött, kiszáll ebből az egészből, az ügyvéd mégis elment az Apor Vilmos térre, és találkozott a furgonos emberrel. "Mivel jelbeszéddel erre kaptam utasítást a nyomozótól, ezért azt mondtam a furgonosnak, hogy menjen a tér melletti telefonfülkéhez és onnan hívja fel a magándetektívet" - mondta az ügyvéd, aki azt hitte, most már minden rendeződött, hiszen másnap felhívta a nyomozó, hogy megvan a koporsó, minden rendben van.

Ha valaki azt hinné, hogy a történetet már nem lehet tovább bonyolítani, az téved. Alig telt el ugyanis egy nap, és újra jelentkezett a detektív: a külső koporsó hiányzik.

Fotó: Nagy Attila [origo]


A bíró teljesen magától értetődő kérdésére, hogy mégis miért nem szólt a rendőrségnek, az ügyvéd azt mondta, mert félt, és nem is jutott eszébe megkérdezni a magánnyomozót, hogy miért pont őt kereste fel: "annyit tudok, hogy az iWiW-ről nézte le az adataimat, úgy talált meg".

Összevesztek a gázszámlán

Nem volt ilyen bőbeszédű a tárgyaláson a másodrendű vádlott: F. László nem tett vallomást, és a kérdésekre sem akart válaszolni. A jelenleg sofőrként dolgozó, nagydarab férfi - akit a harmadrendű vádlott következetesen csak Grizzlynek hív - nyomozati vallomásából annyi derült ki, hogy 2008-ban egy csecsen férfi kereste fel, aki megzsarolta. A koporsót egy örökösödési vita miatt kellett volna elhoznia, kiszedni belőle a DNS-mintát, majd sértetlen állapotban visszavinni a temetőbe. Az ügyvéd és F. ugyanazt vallják, mégpedig hogy az ügyvédnek semmi köze az ügyhöz, nem adott semmilyen megbízást nekik, csupán jogi tanácsaival segítette őket, amikor már megvolt a baj. Az ügyvéd szerint a harmadrendű vádlott csak azért akarja őt bemártani, mert korábban összevesztek azon, hogy N.-nél kikapcsolták a gázt, ő pedig nem adott pénzt a visszakapcsolásra.

A bolti eladóként dolgozó N. Zoltán azt mondta, részben bűnösnek érzi magát, és azt állítja: az ügyvéd hívta fel, és 200 ezer forintot ajánlott neki azért, ha kimegy Olaszországba váltósofőrként. Az csak a helyszínen derült ki N. szerint, hogy igazából egy koporsót kell elhozni egy temetőből. "Nagy szükségem volt a pénzre, ezért belementem" - mondta. Mikor hazaértek, az ügyvéd - ahogy megígérte neki - odaadta a 200 ezer forintot, és azt mondta N.-nek, hogy erről az egészről senkinek sem szólhat egy szót sem. Az ügy itt egy újabb fordulatot vett: hónapokkal később az ügyvéd állítólag adott neki 50 ezer forintot, hogy vegyen rajta kerékpárt, meg bukósisakot, valamint kapott tőle egy telefont és egy használatlan SIM-kártyát. "Én ezeket eladtam Ercsiben, ahol lakom, a biciklit pedig a feleségem használta. Amikor ezt pár nap múlva elmondtam neki telefonon, totál kiakadt." A férfi azt is elmondta, hogy gondok vannak a hosszú távú memóriájával, hogy az ügyvéd szerinte szerelmes a húgába, és hogy rosszul lett, amikor szállították haza a koporsót, mert "olyan büdös volt az autóban".

Az ügy tanúk meghallgatásával folytatódik, a legérdekesebbnek ezek közül az ügyvéd szerint jelbeszéddel kommunikáló és fura SMS-t küldő detektív ígérkezik.