A Jobbik kopik, a többiek nem

Vágólapra másolva!
Nem változott érdemben a parlamenti és az oda vágyó pártok támogatottsága az elmúlt hónapban - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet rendszeres kutatásának májusi eredményeiből. A Jobbik kivétel: a radikális párt népszerűsége tendenciaszerűen csökken.
Vágólapra másolva!

A hosszabb távú trendeket figyelembe véve a Jobbik támogatottságának folyamatos csökkenése figyelhető meg, írja a legutóbbi felmérést ismertető anyagában a TÁRKI. Az ezerfős mintán alapuló vizsgálatból kiderül: tavaly június óta 11-ról 7 százalékra olvadt a párt tábora a teljes népesség körében, ezen belül az e havi 7 százalékos támogatottság a párt legrosszabb eredménye 2011 eleje óta. A pártválasztók között táboruk részesedése 17-ról 15 százalékra változott áprilisról májusra.

A többi párt népszerűsége lényegében változatlan, csak a kormánypártok és a Bajnai-féle Együtt 2014-PM pártszövetség emelhető ki, egy hónap alatt előbbinek 3 százalékponttal zsugorodott, utóbbinak ugyanennyivel nőtt a támogatottsága a pártválasztók körében.

Májusban a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül 23 százalékot kapna, míg áprilisban 25 százalékon állt, és az MSZP támogatottsága is változatlan, mindkét hónapban 11 százalék. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az áprilisi 49 százalékról májusra 46 százalékra csökkent, itt az MSZP tábora változatlan: áprilisban 21, májusban 22 százalékot szereztek volna egy most vasárnapi választáson.

A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat titkolók együttes aránya is stabil: az áprilisi 49 százalék után májusban 51 stázalékot tesznek ki a teljes népességen belül, azaz a választók fele nem tudja vagy nem mondja meg, melyik pártra szavazna.

Az LMP a teljes népességen belül 2 százalékon, a pártválasztók között az áprilisi 3 után májusban 4 százalékon áll. Az Együtt 2014 a teljes népességen belül hibahatáron belüli mértékben mozdult, el, az áprilisban mért 4 százalékos támogatottság és a májusi 5 százalék változatlanságot mutat, a pártválasztók körében viszont egy hónap alatt 7-ről 10 százalékra nőtt a szövetség szavazóinak az aránya.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1-ről 2 százalékra, a pártválasztók között pedig 2-ről 3 százalékra módosult.