Vágólapra másolva!
Megsértődött a romagyilkosságok elsőrendű vádlottja, Kiss Árpád azon, hogy a szakértők sikertelen embernek írták le, a negyedrendű vádlottat pedig hazugnak nevezte. Több rá vonatkozó életrajzi adatot is pontosított, a gyilkosságokat továbbra is tagadta, a nyomozást pedig színjátéknak nevezte. A mindent bevalló Csontos védője szerint a vádlott belecsöppent a gyilkosságokba.
Vágólapra másolva!

A romagyilkosságok tárgyalásának szerdai napján, az utolsó védőbeszéd után a vádlottak is lehetőséget kaptak arra, hogy szóljanak a védelmükben. Az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád saját magáról beszélt a legtöbbet, több adatot is pontosított, amelyek szerinte helytelenül szerepelnek a vádiratban. Ilyen például, hogy mikor házasodott össze a feleségével. Tagadta, hogy nemzeti zenekarok koncertjeire járt volna, vagy hogy szélsőséges szervezetek tagja lett volna, ellenben hangsúlyozta, hogy részt vett különböző jótékonysági akciókon. Szerinte a vád még a személyleírását is eltorzította, ugyanis nem 190, hanem csak 180 centi magas.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A bíró ekkor szólt közbe, és felhívta Kiss figyelmét arra, hogy ő tulajdonképpen vallomást tesz, pedig ezt már senki sem veheti figyelembe. Kisst ez nem zavarta, és folytatta a beszédet. Elmondta, hogy a pszichológus szakértő őt sikertelen embernek állította be, pedig zenekarával CD-t jelentetett meg, és még a Petőfi Csarnokban is játszottak. Kiss lassan, akadozva beszélt, mondandóját egy elé fektetett papírról olvasta fel, és többször is szünetet kért.

A vád alapjául szolgáló vallomásokról is beszélt. A koronatanú, F.-né Ny. Évát jól ismerte, de nem voltak élettársi kapcsolatban, mint azt a vádirat állítja. Azt is tagadta, hogy bántotta volna a nőt, és szerinte nem keltett félelmet benne, annak ellenére, hogy a nő korábban ezt vallotta. Kiemelte, hogy szerinte a nő sok esetben nem a tényeket, hanem a saját véleményét mondta el, és a bűncselekményekkel kapcsolatban is tett téves állításokat, például akkor, amikor azt mondta, Kiss az alsózsolcai támadás után egész nap aludt. "Pedig folyamatosan mozgásban voltam" - mondta a vádlott.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A legjobban mégsem rá, hanem a negyedrendű vádlott Csontos Istvánra volt kiakadva, aki "lejárató, degradáló kijelentésekkel" akarta befeketíteni. Kiss szerint Csontos azon állítása, hogy ő félelmet keltett benne, nem igaz, csak a védekezési taktika része, ahogy az is hazugság, hogy Csontos tartótisztjének megölését tervezte. "Szövevényes, összetett hazugságrendszert dolgozott ki" - mondta Kiss Csontosról, akit egyébként úgy jellemzett, mit aki közismerten szkinhed beállítottságú.

A bűncselekményekről keveset beszélt, elsősorban a szakvéleményeket és rendőrségi iratokat támadta, amelyeket szerinte sok esetben szabálytalanul készítettek el. Védekezésének lényege az volt, hogy Csontos nem az igazat vallotta, sokszor a nyomozóhatóság befolyásolta, a legtöbb támadásnál kulcsfontosságú bizonyítéknak számító DNS-minta pedig nem elegendő, abból legfeljebb arra lehet következtetni, hogy "valamikor" megfogta a gyilkosságoknál használt egyik fegyvert, de ezt sohasem tagadta. Az nem megállapítható, hogy ez mikor történt, a gyilkosságokban való részvételét pedig tagadja.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Szerda délután Kiss Árpád részletesen, de elég csapongóan beszélt azokról a bűncselekményekről, amelyek elkövetését tagadja. Beszédében a védőbeszédekhez hasonlóan visszatérő elem volt, hogy ezekhez a bűncselekményekhez köthetően alig állnak bizonyítékok a vád részére, így az leginkább a negyedrendű vádlott vallomására támaszkodik.

Kiss ügyvédje múlt héten elmondott védőbeszédében nem beszélt alibiről, de Kiss most azt mondta, hogy az alsózsolcai támadás idején például a munkahelyén, azaz a Perényi 1 nevű klubban dolgozott. Hangtechnikus volt egy rendezvényen. A vádlott beszéde közben a bíró többször is értetlen pillantásokat vetett Kissre, a fejét rázta, vagy kétkedő grimaszokat vágott. Ilyen volt például az, amikor Kiss azt mondta, nem az Állami Autópálya-kezelőtől származnak azok az információk, amely alapján a vád a vádlottak kocsijának mozgását modellezte, vagy amikor arról beszélt, hogy miért hibás a besenyszögi rablásánál alkalmazott ragasztószalagról készült genetikai vélemény.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kiss elismerte, hogy bűnös fegyverrel való visszaélésben és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésben a galgagyörki és piricsei támadást illetően, de "mást nem követtet el", főleg nem emberölést. Megjegyezte, hogy az ügyész perbeszédének hallgatása közben olyan érzése támadt, mintha 2009-ben lenne, "amikor a nyomozásnak nevezett színjáték zajlott". Szerinte a nyomozók csak a saját feltételezéseiket írták le a jelentésekben, és még azt is hamisan állították, hogy a Pető Zsolt harmadrendű vádlott lába kisebb, mint az övé, "pedig a vak is látja, hogy ez nem igaz".

Belecsöppent a gyilkosságokba

A szerdai tárgyalási nap a negyedrendű vádlott, és egyben a vád legfontosabb tanúja, Csontos István védőjének beszédével kezdődött. A védő legfontosabb állítása az volt, hogy Csontos nem tudott arról, hogy a Kiss testvérek gyilkosságot terveznek, azt hitte vadászni mennek, ezért tartott velük, ezután pedig "pillanatról pillanatra csöppent bele Magyarország legnagyobb bűncselekményébe".

A védő szerint Csontos csak az első gyilkosság után értesült Kissék tettéről, holott ő fuvarozta őket a tett színhelyére. Ezután pedig félelemből követte az utasításaikat, akik másodszor is bepalizták, ezért volt ő a sofőr a kislétai gyilkosság idején is. Az ügyvéd szerint Csontos nem volt jelen a gyilkosságoknál, így nem vehetett részt azokban bűnsegédként, maximum bűnpártolóként, de mivel úgy indult neki, hogy nem volt tudomása Kissék szándékairól, szerinte még ez sem áll fent az esetében. Szerinte az egyetlen dolog, amiért felelősségre lehet vonni, az az, hogy akkor is visszament a három vádlottért a gyilkosságok után, amikor már tudomása lehetett róla, hogy mi történt. Enyhítő körülményként azonban figyelembe kell venni Kissék szerinte megfenyegették, és azt is, hogy segítette a nyomozók munkáját. Ezek miatt az ügyvéd szerint Csontos már letöltötte a rá kiszabható büntetést az előzetes letartóztatás során, és szabadon lehet engedni.