Hoffmann Rózsáé helyett ellenzéki képviselők indítványa ment át

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy elkerülhető lesz a tumultus az óvodákban jövőre, aki családi napközibe viszi a kisgyerekét ötéves koráig, az olyan, mint ha óvodába járatná - erről szóló ellenzéki-független képviselők indítványa mellé állt az oktatási bizottság, benne néhány kormánypárti képviselő is, és nem Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár módosítója mellé.
Vágólapra másolva!

Nem a Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár javaslatát, hanem egy ellenzéki indítványt támogatott a parlament oktatási bizottsága.

Az Index arról ír, hogy az LMP frakciójában ülő független Ertsey Katalinnak és Osztolykán Ágnesnek a javaslatát támogatta mai ülésén a bizottság többsége, köztük néhány kormánypárti tag is. A két képviselőnő indítványa arról szól, hogy ha a szülők a kisgyereküket családi napközibe iratják, akkor azzal kiváltható lesz az óvoda. Jövőre 3 éve kortól már kötelező lesz óvodába vinni a gyereket egy új törvény értelmében.

A bizottságban heves vita volt arról, hogy Hoffmannét vagy az ellenzéki-független képviselők javaslatát támogassák-e, végül - többek között Révész Máriusz fideszes képviselő támogatásával - az ellenzéki-független indítványt támogatta a többség.

Ertseyék azt szerették volna elérni, hogy a családi napközikben (csana) töltött évek is kiválthatnák az állami intézmények játékát, origamiját, délutáni alvását és játszótéri rohangálását. A most elfogadott módosító javaslat arról is szól, hogy a csanába ötéves korig lehessen vinni a gyereket, ami ugyanúgy számítana, mint ha óvodában töltené az időt a kisgyerek, majd ezt után az iskolaérettségig egy évet biztosan óvodában, vagyis köznevelési intézményben töltene a gyerek.

Arra azonban még nincs garancia, hogy így is lesz, mert ez csak egy bizottsági ülés és szavazás volt, a parlament egészének is kell szavaznia róla.