A XIII. kerület lakói népszavazással tartanák meg a Margitszigetet

Vágólapra másolva!
A XIII. kerületi polgárok a Facebookon lendültek akcióba, azt mondják, ha a Navracsics Tibor által benyújtott, a Margitszigetet közvetlenül a fővárosi önkormányzat irányítása alá rendelő törvényjavaslatot elfogadja a parlament, népszavazást kezdeményeznek a terület sorsáról.
Vágólapra másolva!

Május közepén nyújtotta be Navracsics Tibor azt a törvényjavaslatot, mely a Margitszigetet a turisztikailag kiemelt terület hatékonyabb hasznosítása érdekében a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá rendelné. A miniszterelnök-helyettes szerint azért szükséges ez az intézkedés, mert a - jelenleg a XIII. kerülethez tartozó - sziget fejlesztése "túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken". Arról azonban nincs szó, hogy a fideszes vezetésű kerületek stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken miért nem mutat túl például a Vár, a bazilika környéke vagy a zsidónegyed fejlesztése.

A szocialista vezetésű XIII. kerület lakosai tiltakozó akcióba kezdtek, jelenleg a Facebookon népszerűsítik tervüket, mely szerint, ha a parlament elfogadja a miniszterelnök-helyettes törvényjavaslatát, a XIII. kerületiek másnap népszavazást kezdeményeznek. Közleményükben azt írják, "elfogadhatatlan, hogy a fővárosi önkormányzat a kormány aktív közreműködésével elveszi a Margitsziget kezelésének jogát, elvonva ezzel több mint 100 millió forintnyi adóbevételt a kerület lakóitól".

Tény, hogy a XIII. kerület működése szempontjából igen jelentősek a Margitszigetről származó adóbevételek, a sziget a kerület turisztikailag legjelentősebb része.

Navracsics törvényjavaslata a parlament honlapja szerint jelenleg a részletes vitára bocsátársa vár, ha pedig az Országgyűlés magszavazza a tervezetet, az már június végén hatályba is lépne.