Semjén: Magyarország sikeres Romániában érdekelt

Vágólapra másolva!
Magyarország abban érdekelt, hogy Románia sikeres legyen, és az erdélyi magyarság szülőföldjén otthon érezze magát - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szombaton Csíkszeredán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 11. kongresszusán elmondott beszédében.
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt elmondta, a magyar kormány számára minden államközi kapcsolatban az első szempont, hogy milyen helyzetben van az adott országban élő magyar kisebbség. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: Magyarország a román modell alapján adta meg a lehetőséget arra, hogy határain túl is felvegyék a magyar állampolgárságot. "Ami Romániának és a románságnak jó Moldova tekintetében, az nekünk is jó Erdély tekintetében" - jelentette ki Semjén Zsolt.

A párt kongresszusán Victor Ponta román miniszterelnök, a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke arról beszélt, hogy a Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmány első cikkelyének megváltoztatására nincs reális esély, de olyan módosításra igen, amely kimondja és garantálja, hogy a romániai magyarok az ország részei, egyenlő és legitim polgárai.

Ponta rámutatott: elengedhetetlen, hogy a román kormány mindig párbeszédet folytasson az RMDSZ-szel, mint a magyar közösség egyetlen választói legitimitással rendelkező képviseletével.

A székely zászlóra utalva elmondta: egy olyan szabályozást javasolt nemrég az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében tartott beszédében, amely a román és az EU-zászló mellett elismeri a helyi jelképeket.