Vidnyánszky sajnálja a buzizást

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színház igazgatója már sajnálja, hogy amikor Kerényi Imre lebuzizta a színház eddigi műsorát, nem igazította helyre. 
Vágólapra másolva!

"Sajnálom, hogy a jelenlétemben igaztalan és bántó szavak hangoztak el a Nemzeti Színház eddigi műsoráról. Hibáztam, amikor nem igazítottam helyre ezeket a szavakat akkor, amikor kimondattak. Most megteszem. A Nemzeti vezetőjeként azon fogok dolgozni, hogy közös, valós kérdéseinkre egymást megbecsülve keressünk válaszokat" - ennyi áll abban a közleményben, amit Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója csütörtökön adott ki.

A héten került nyilvánosságra, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott még áprilisban egy beszélgetésen Vidnyánszky Attila társaságában a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, illetve a Nemzeti Színházat kritizálta. Kerényi a beszélgetésen először méltatta a most távozó igazgató, Alföldi Róbert által jegyzett darabokat, de hozzátette, hogy valamit hiányol belőlük. Majd azt mondta, Vidnyánszky "meg fogja csinálni a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről".

A minősítést Kulka János, a Nemzeti Színházból most távozó színész szerdán nyílt levélben utasította vissza. "Szégyellem, hogy Kerényi Imre, a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott buzizik, és a Nemzeti Színház jövendőbeli igazgatója, Vidnyánszky Attila ebben semmi kivetnivalót nem talál, sőt együtt aratnak göcögő tetszést nézőik körében. Szégyellem magam helyettük és a feletteseik helyett, akik nem szólítják lemondásra őket, és szégyellem magam a nézők helyett, akik mindehhez jó érzéssel asszisztálnak. Helyetted szégyellem magam, Imre" - írta.

Kulka egyúttal azt is bejelentette, hogy a Vidnyánszky Attilával folytatott nyilvános beszélgetéseken elhangzottak következményeképpen nem lép színpadra a Nemzeti Színházban a következő évadra átvinni tervezett Sirályban.