Áder János lett a nemzet snecizője

2013.05.23. 22:05

Rendeztek egy egyórás horgászversenyt a Velencei-tavon, ahol TEK-eseken és celebeken kívül alig indult más. A végén a 410 gramm halat horgászó köztársasági elnököt az ország horgásznagykövetévé nevezték ki. Riport.

Áder János megy a versenyre (Kattintson a galériáért)Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ki tudja, milyen apropóból, de valaki kitalálta, hogy néhány ismert embernek horgásznagyköveti kitüntetést kéne adni, amit csak nem lehet a horgászszövetség tárgyalójában. Ezért rendeztek egy egyórás villámhorgászversenynek nevezett PR-eseményt, ami inkább hasonlított egy Symbolban tartott celebfarsangra, mint a peca ünnepére. Lehetett sejteni, hogy ha Áder János is az indulók között van, akkor lesz egy kisebb biztonsági készültség, volt is. Áder kíséretével együtt volt vagy harminc biztonsági ember: TEK-esek, testőrök, rendőrök, a parttól húsz méterre motorcsónakból nézte két férfi, távcsővel.

Érkezése után a köztársasági elnöknek mindenkihez volt egy kedves szava, "kemény lehet Áder Jánosnak lenni, mindenkivel itt jópofizni" - jegyezte meg a mellette állóknak Erdei Zsolt. Madáron kívül Cseh László, Trokán Péter, Reviczky Gábor és Bessenyei Péter is a rajtvonalhoz ült.

Reviczky GáborFotó: Hajdú D. András [origo]

Áder parolakörei után kezdődött a show. A köztársasági elnök elkezdte felállítani a kis pecapecuját, rátapadt az összes kamera. Már majdnem minden műveletet elvégzett, amikor egyszer csak megállt, és a távolba meredt. "Azon gondolkodom, vajon érdemes összevizezni a nagy haltartót, vagy sem? - mondta, közben pedig összeráncolta a szemöldökét, ahogy szokta.

A haltartó dilemmájának rendezése után Walter Tamás többszörös horgászvilágbajnok megkérdezte, hogy csinálhatja-e a halkaját, mire Áder a bajusza alatt somolyogva visszakérdezett, hogy "felügyelet nélkül?", és odalépett gyúrni a tápot, hogy elvégezze ezt a fontos feladatot is. Áder Jánost gyakran éri az a kritika, hogy túl komor, keveset mosolyog. Erre most teljesen rácáfolt, láthatóan a viharerejű szél ellenére is kényelmesen érezte magát a pecaszékében. Gyakrabban kellene horgásznia.

Áder pecázikFotó: Hajdú D. András [origo]

A villámpecán nemcsak celebek vettek részt, voltak egyszerű kempingszéken ülő idős bácsik is, hogy adjanak az eseménynek egy kis pecahangulatot. A verseny annyira volt izgalmas, mint egy szavazás a parlamentben, egészen addig, amíg a semmiből meg nem érkezett ingben és élére vasalt nadrágban L. Simon László volt kulturális államtitkár. Odaguggolt Áderhez társalogni, nem fogtak kezet. Hogy miért jött el L. Simon, az rejtély. Mindenesetre nem bánta meg, mert a későbbiekben több pózban is lefotózta Ádert.

Aztán hipp-hopp véget ért a megmérettetés, Áder fogásai 410 grammot mutattak a mérlegen. Nem mindenki volt ilyen szerencsés, a mezőny két TEK-es indulója közül sportszerűen egyik sem fogott semmit. A székből felálló Ádert rögtön meginterjúvolta a köztévé, kérdésükre azt mondta, hogy megpróbált helyt állni, kellemetlen volt az idő, maradt a snecizésnél.

A díjkiosztóFotó: Hajdú D. András [origo]

Az önértékelés után Áder részt vett egy kis haltelepítésben, majd kezdődött a díjátadó-gála a halászház kertjének pingpongasztalánál. Szabó Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke az elismerések átadása előtt azt mondta: "A horgászszövetség politikamentes, de mint emberek, nem tudjuk magunkat függetleníteni a politikától." Majd átadta Ádernek és a többi kiválóságnak a horgászat nagykövete elismerést, és a titulusuk hiteles birtoklását igazoló horgászengedélyt. Szabó elismeréssel szólt még a készülő haltörvényről, Áder pedig jelenlétével is biztosította arról, hogy figyelemmel kíséri a haza horgászatának ügyét.

Az egymás vállának veregetése után közös halászlézés következett, amit már nem vártunk meg. A köztársasági elnök ötödik lett az amatőrök között.