Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint szép és izgalmas volt az alkotmányos viták korszaka Magyarországon, de az Alkotmánybíróság keddi döntésével ennek vége.
Vágólapra másolva!

Az alkotmányos viták korszakán túl vagyunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Alkotmánybíróságon (AB), miután megbeszélést folytatott Paczolay Péterrel, a testület elnökével. Az új alaptörvény körüli viták korszaka lezárult, az alkotmányos viták nyugvópontra jutottak Magyarországon - értékelte a kormányfő az AB keddi döntését, amellyel a testület elutasította a negyedik alkotmánymódosítás közjogi érvénytelenségének megállapítására irányuló indítványt. Azért csak most látogatott el az AB-re, mert szerette volna megvárni ezt a döntést.

Orbán Viktor sajtónyilatkozatában azt mondta, az alkotmányos viták időszaka megfelelő hosszúságú és megfelelő mélységű, jogászi szempontból pedig szép és izgalmas korszak volt, és bár kétség kívül igaz, hogy viták nélkül nincs demokrácia, azonban az államélethez az is kell, hogy a viták egy idő után nyugvópontra jussanak.

Forrás: Miniszterelnökség/Botár Gergely
Orbán Viktor, Paczolay Péter és Lázár János az Alkotmánybíróságon a megbeszélés előtt

Orbán azt mondta, hogy erős és szuverén Magyarország nem létezhet erős alkotmányos alap nélkül, utóbbi pedig nem létezhet erős alkotmányos alapvédelem nélkül, vagyis az erős Magyarország fenntartásában megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen feladat hárul az Alkotmánybíróságra.

A miniszterelnök szerint a kormány komolyan veszi azt a korábbi vállalást, amely szerint ha az államadósság ötven százalék alá csökken, akkor az AB ismét vizsgálhatja majd a költségvetési és adókérdéseket érintő szabályozások alkotmányosságát. Orbán szerint az AB előtt folyó ügyekből az látszik, hogy jó kezdeményezés volt a hallgattassék meg a másik fél elvének bevezetése.

Az AB-törvénnyel kapcsolatban Orbán Viktor - mint mondta - azt a vállalást tette, hogy a parlament nem fogad el olyan alkotmánybírósági törvényt, amelyről előzetesen ne sikerült volna megállapodni a testülettel.

A másfél órás megbeszélés után Paczolay Péter azt mondta, hogy az új AB-törvény szabályozása lehetővé teszi a hatékony alkotmánybíráskodást. Ugyanakkor ennek tényleges megvalósulása szempontjából lényeges kérdés, hogy a vezető politikusok, a kormány, az Országgyűlés reagáljanak az AB döntéseire, építsék be azokat munkájukba.