A Dél-Alföldön fogy a legkevésbé a magyar

2013 első három hónapjában 4,8 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor jóval kevesebben haltak meg, mint tavaly, így összességében még mindig csökken a népesség, de lassabban, mint korábban. Tizedével csökkent a házasságkötések száma is.

Nagyobb mértékben csökkent a halálozások száma, mint a születéseké, így az év első három hónapjában tovább mérséklődött a népesség fogyásának üteme a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint.

A KSH csütörtöki közleménye szerint 2013 első negyedévében több mint 21 ezer gyermek született, 4,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 33 608 volt, ami 6,1 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A természetes fogyás 12 576 fő volt, ez 1116-tal kevesebb az egy évvel ezelőttihez képest.

A halálozások száma 6,1 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakához képest ebben az időszakban 2182-vel kevesebben haltak meg. Az utolsó vizsgált hónapban csaknem 9 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.  A halálozások csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, és a 2012. I. negyedévi 13 692-vel szemben 2013 első három hónapjában 12 576 főt tett ki.

2013 első három hónapjában a természetes fogyás üteme öt régióban mérséklődött, kettőben pedig tovább nőtt. A Dél-Alföldön csaknem 23 százalékkal mérséklődött, Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon viszont kissé nőtt a természetes fogyás üteme.

Az első negyedévben 3769 házasságkötés történt, ami csaknem 9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.