Egy terézvárosi lakásból indult az őszödi botrány

Vágólapra másolva!
Katalin, Imre és Ferenc - az őszödi beszéd kiszivárogtatásának állítólagos koronatanúja szerint ez a keresztneve annak a három, 2006 nyarán vezető beosztásban levő MSZP-s politikusnak, akiknek részük volt a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülésében. A koronatanú a Heti Válasznak adott interjút arról a napról, amikor Rózsa Flores Eduardo terézvárosi lakásában először hallotta a volt kormányfő "kurvaországozását".
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatásának állítólagos koronatanújával, egy bizonyos Szabó Bálinttal készített interjút a Heti Válasz. A lap csütörtöki számában azt írja: a férfi 2003-ban a Fiatal Baloldal Vas megyei elnöke volt, egy illegális tagtoborzás miatt indított ügyészségi eljárás után azonban évekre kivonult a politikából, hogy később a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció rendezvényeinek műsorvezetőjeként térjen vissza.

A férfi a Heti Válasznak adott interjúban azt mondta: baráti viszonyban volt Rózsa Flores Eduardóval, akit 2009-ben egy bolíviai kommandós akcióban megöltek. 2006 nyarán Szabó felment Flores VI. kerületi, Eötvös utcai lakásba, hogy beszélgessenek. Rózsa Flores pár percre magára hagyta Szabót, mert a kaputelefon csengése miatt az ajtóhoz ment. Ekkor Szabó - állítása szerint - arra lett figyelmes, hogy a lakás másik szobájában "Gyurcsány Ferenc kiabál felvételről. A kurvaországozáson ledöbbenek, de hallgatózni nem akarok".

"Miután kikapcsolják a lejátszót, számomra kivehetetlen beszélgetésbe kezdenek a felek. (....). Mivel ez a helyiség csak a nappalin keresztül közelíthető meg, látom a vendégeket: egy nőt és két férfit" - mondta az interjúban Szabó, aki a hetilap kérdésére azt felelte: mind a hárman szocialista politikusok voltak, keresztnevük pedig Katalin, Imre és Ferenc. Az állítólagos koronatanú a politikusok vezetéknevét nem árulta el.

A lap az interjú után telefonon és e-mailben keresett meg minden olyan MSZP-s politikust, akire igaz, hogy 2006 nyarán - legalább megyei szintű - pártvezető, kormánytag vagy közjogi méltóság volt, és a keresztneve Katalin, Imre vagy Ferenc. Hat ilyen személyt találtak, köztük Szili Katalint, Szekeres Imrét és Baja Ferencet. A Heti Válasz azt írja: ők hárman reagáltak a leggyorsabban arra a telefonon és e-mailben feltett kérdésre, hogy ismerték-e Rózsa Florest. Mindhárman azt mondták, hogy soha nem találkoztak a férfival.

Szabó szerint Rózsa Flores, mielőtt elutazott Bolíviába, "lényegében megjósolta a tévés Kepes Andrásnak, hogy mi fog történni". Az állítólagos koronatanú, állítása szerint, februárban mindent elmondott Gyurcsány Ferencnek, aki azt mondta: "Köszönöm, a történeted nagyfokú azonosságot mutat azzal, ami az én fejemben van."

Gyurcsány: Megvetem az árulókat

A volt kormányfő saját Facebook oldalál reagált a Heti Válasz cikkére. Ezt írta:

"A Heti Válasz leleplező(?) anyagot közölt az őszödi kiszivárogtatókról. Ha jól értem a szöveget, akkor Baja Ferencet, Szekeres Imrét és Szili Katalint gyanúsítják azzal, hogy egy közvetítőnek átadták a Balatonöszödön elmondott beszédem hangfelvételét. Gyűlölöm az árulást és megvetem az árulókat. De bármi ilyesmivel vádolni valakiket csak akkor szabad, ha megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre. A Heti válsz cikke talán közelebb vitt bennünket az igazsághoz. Vagy mégse? Nem tudom. Persze van még számos kérdés. Van-e a szemtanú vallomásán kívül egyéb bizonyíték? Van-e valami nem ismert célja a mostani közlésnek? Kinek az érdeke húzódik meg a háttérben? Kinek segít és kinek nem a lapok keverése és kiterítése"?


Bíróságra mennek

Az MSZP közleményben reagált a cikkre. Azt írták, szerintük nem véletlen, hogy "a nyíltan jobboldali Heti Válasz hét év után éppen akkor melegíti fel ismét az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügyét, amikor az egész ország a Fidesz által központilag szervezett, hangfelvétellel bizonyított trafikmutyibotránytól hangos".

Az MSZP szerint a lapnak nyilatkozó Szabó Bálint "olyan súlyos, és meggyőződésünk szerint valótlan állításokat tett, amelyeket őszinte ember csak cáfolhatatlan bizonyíték birtokában hoz nyilvánosságra". A párt ezért felszólítja a lapot és a nyilatkozót, hogy azonnal álljon elő súlyos vádjait egyértelműen alátámasztó bizonyítékokkal, mert ha ez nem történik meg, a bíróság elé viszik az ügyet.


Szili nevetséges lejáratási kísérletről beszél

Az összes, a Heti Válaszban róla megjelent állítást valótlan és nevetséges lejáratási kísérletnek tartja Szili Katalin korábbi házelnök. Közölte: nincs köze Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásához. Az egykori szocialista politikus, aki jelenleg a Szociális Unió elnöke és független parlamenti képviselő, az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben azt írta: az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeivel foglalkozó összes vizsgálat és dokumentum nyilvánosságra hozatalát korábban több alkalommal, hivatalosan kezdeményezte. Megerősítette a hetilapnak adott nyilatkozatát, amely szerint Rózsa-Flores Eduardóval sosem találkozott, nevét csak híradásokból ismeri.

Szili Katalin megjegyezte: miután előzetesen beszélt a Heti Válasz újságírójával, a cikk közlését a szerkesztőséghez méltatlan, nívótlan és célzatos eljárásnak tartja. "Olyan ügyekben kényszerít védekezésre, amelyekhez közöm nem volt és nincs" - írta közleményében.

"Őszintén féltem (...) társadalmunkat, hogy ha ezek a folyamatok (...) folytatódnak - és a nyilvánosság fórumai ezt még gerjesztik is -, akkor ezek a politika egészébe vetett, eddig is alaposan megrendült bizalmat csak tovább csökkentik, miközben számos, más, valamennyiünk számára fontos ügyben az igazság feltárása sorra csorbát szenved" - írta közleményében a volt házelnök, aki 2010 októberében távozott a szocialista pártból.