Az idén elmarad Orbán Viktor születésnapi víziója

Orbán Viktor születésnapja, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy szelet tortát tesz Bayer Zsoltnak, a Magyar Hírlap publicistájának tányérjára a párt 21. születésnapi ünnepségén a Bibó István Kollégiumban
Vágólapra másolva!
Nem itthon és nem munkával ünnepli a születésnapját a jövő héten Orbán Viktor, de majd csak utólag árulja el, hová utazik. A miniszterelnök május 31-én lesz ötvenéves, az eddigi években ezen a napon nyilvános előadásokon vagy rádióinterjúkban a hosszú távú vízióiról beszélt, most csak annyit tudni, hogy a családjával külföldre megy.
Vágólapra másolva!

"A családommal leszek, a többiről majd ha visszatértem. Üdvözlettel: Orbán Viktor" - ezt a választ kapta az [origo] a miniszterelnöktől arra a kérdésre, hogy hol fogja tölteni a születésnapját. Orbán Viktor május 31-én lesz ötvenéves, és korábban a Blikknek azt mondta, hogy "arra törekszem, nehogy itthon legyek. 50 évesnek lenni ugyanis nem érdem, hanem állapot".

Orbán Viktor ötvenedeik születésnapján a Belvárosi Plébániatemplomban hálaadó szentmisét tartanak. Erről Orbán azt mondta a Képviselő Funky blognak, hogy nem tudta, "az ilyesmivel jobb megvárni az ember temetését", és elárulta, hogy születésnapi bulit sem tart.

Tavaly a pornóról is beszélt

Orbán Viktor az elmúlt években a születésnapját munkával töltötte, tavaly és tavalyelőtt például a kormánya tevékenységét értékelte a nyilvánosság előtt. 2012. május 31-én a kormányfő a Fókuszban a nemzeti érdek című konferencián azt mondta, hogy Magyarországot már egy válság utáni világra kell felkészíteni, és itt jelentette ki, hogy "a középosztály olyan, mint a pornó: nehéz lenne pontosan definiálni, de aki látja, az biztosan tudja, hogy ez az".

2011-ben a születésnapján a Millenárison Demján Sándorral értékelte a kormány munkáját, és kijelentette, hogy "Magyarország háborúban áll", mégpedig a munkanélküliséggel és az államadóssággal, és a győzelem érdekében át kell szervezni az eddigi rendszereket.

2010: kormányülés, 2003: csarnokavatás

2010-ben szintén munkával töltötte a napot Orbán, megtartották az első kormányülést. A kormányülésről Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Nagy Anna akkori kormányszóvivő tartott sajtótájékoztatót, és elárulták, hogy akárcsak az első Orbán-kormány idején, a miniszterek ezúttal is felállva köszöntötték Orbán Viktort. Emellett rögtön két dologról is döntött a kormány, kétszer annyi pénzt (1,6 milliárd forintot) különített el az árvíz miatt nehéz helyzetbe került családok támogatására, és felkérte Vékás Lajos professzort az új polgári törvénykönyv kidolgozására.

2009-ben május 31-én, az európai parlamenti választási kampány véghajrájában az MR1-Kossuth Vasárnapi Újságjának nyilatkozott, és a Gyurcsány-Bajnai korszakot szidta. "Ahhoz, hogy az ország ismét a miénk legyen, ezt a maréknyi milliárdost vissza kell szorítani oda, ahová egyébként valók" - jelentette ki Orbán. 2007-ben a születésnapján a Fidesz elnökeként munkaebéden találkozott az Európai Uniós tagállamok Budapestre akkreditált nagyköveteivel.

2004-ben szintén rádióinterjúval ünnepelte a születésnapját. Az InfoRádiónak a kormány tevékenységét bírálta, kijelentette, hogy "a kormány jelentős megszorításokra készül, nyáron rejtetten, vagy nyilvánosan sor kerül a költségvetés módosítására". 2003-ban a tapolcai sportcsarnok avatásán vett részt, és azt mondta: "a magyarok problémái csak a magyaroknak fontosak, s a mi munkánkat senki sem fogja elvégezni helyettünk".

Előző kormányzása idején 2001-ben szintén nyilvános beszédet tartott a születésnapján. A Fidesz-közeli vállalkozók által alapított Budapest Business Klubban gazdasági szerkezetváltásról, a Széchenyi-tervről és "az új magyar modellről" beszélt. 1999-ben pedig a tiszteletbeli konzulok találkozóján a balkáni háborúról és az orosz válságról tartott előadást, de a konzuloknak kijelentette azt is, hogy szigorú kábítószer-ellenes törvényeket hoztak, mert "kormánya szakított az értéksemlegességgel, határozott elképzelése van arról, hogy mi a jó, és mi a rossz".

* * *

Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!