Pintérrel is kereste a kapcsolatot Portik

itthon, tárgyalás, Megpróbálták visszafogni Portikot, Portik Tamás
Vágólapra másolva!
Egykori üzlettársa, a kecskeméti maffiaper miatt elítélt Radnai László szerint Portik Tamás rendelte el a kilencvenes évek leszámolásos merényleteit, nemcsak Prisztás József, de Fenyő János médiavállalkozó, Seres Zoltán és Boros Tamás halála is hozzá köthető. Radnai szerint Portik újságírókat fizetett le, hogy jó színben tüntessék fel, de ezt állította a névtelen tanú is, akivel Portik délután két órán át beszélgetett, és többször zavarba hozta.
Vágólapra másolva!

A péntekinél is szigorúbb biztonsági intézkedések mellett folytatódott kedden a Fővárosi Törvényszéken Portik Tamás és társainak pere. A biztonsági szolgálat emberei nemcsak a bejáratnál vizsgálták át a hallgatóságot és a sajtó munkatársait, de a tárgyalóterem előtti kis folyosórészt is mágneskapuval zárták le, és még az ügyész is csak az után mehetett be a tárgyalóterembe, hogy átvizsgálták. A tárgyalásra gyülekező újságírók arról beszéltek, hogy eddig csak a kecskeméti maffiaper tárgyalásán láttak hasonlóan szigorú intézkedéseket. Portikot és a másik két vádlottat 12 rohamruhás, fekete maszkos, fegyveres TEK-es kísérte be a terembe, négyen Portikot vették körbe, ketten-ketten a másik két vádlott mellett ültek, és az oldalsó ajtókat is két-két fegyveres vigyázta.

Portik Tamás egy gyűrött, homokbarna nyári zakóban, világos nadrágban, és ugyanolyan ingben érkezett, mint amelyet a pénteki tárgyaláson viselt. Összebilincselt kezében egy világoszöld kiemelőfilcet szorongatott, a nagy barna kockás táska nem volt nála, de az egyik védője hozta utána a hatalmas papírdobozt, amelyben a per iratanyaga van. Jól látható, hogy Portik már sokat olvasta őket, a papírok tele vannak jegyzetelve, illetve sok oldalra színes jelölőket ragasztott. A tárgyalás során végig jegyzetelt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Portik Tamást azzal vádolják, hogy 1996 őszén egy elszámolási vita miatt elrendelte és megszervezte Prisztás József kivégzését. A vád szerint a másodrendű vádlott, Portik akkori testőre, a Hatyi becenevű férfi hajtotta végre a gyilkosságot, a harmadrendű vádlott, aki akkoriban Prisztás bizalmasa volt, abban segített, hogy odacsalta Prisztást a gyilkosság helyszínére. A pénteki tárgyaláson mindhárman tagadták a vádakat, Portik nem tett vallomást, de arról beszélt a bírónőnek, hogy koholt vádak alapján, politikai megrendelésre vádolták meg. A pénteki tárgyaláson az első tanút is meghallgatták, a nő szokatlan körülmények között, eltorzított arccal és hanggal, egy szomszédos teremből videón keresztül tett vallomást, és elismételte azt, ami a vádiratban szerepel. A nő hosszú, kétórás vallomása során többször összezavarodott a bírónő kérdéseire, többször nem emlékezett olyasmikre, amiket a rendőrségi kihallgatásokon még részletesen el tudott mondani. Portik Tamás többször felnevetett a tanú zavarán, és ő és ügyvédje is jelezte, hogy sok kérdése lesz a tanúhoz.

A nőt kedden délután kérdezték meg újra, de a délelőtt sem volt unalmas: előbb Prisztás Ágnest, Prisztás József lányát hallgatták meg, aztán pedig Radnai Lászlót.

Mivel államtitok, oda teszi, ahova akarja

Radnai cégtársa volt Portiknak az olajszőkítéssel milliárdokat kereső Energol Rt.-ben, és később egyik fő vádlottja volt a kecskeméti maffiapernek. Radnai tavaly idő előtt szabadult, a Hvg.hu akkor azt írta: nem zárható ki, hogy Radnai kiegyezhetett a nyomozó hatóságokkal, és szerepe lehetett abban, hogy Portikot tavaly letartóztatták, és meggyanúsították a leszámolásos gyilkosságokkal. A Hvg.hu értesülése szerint Radnai László és Portik Tamás viszonya évekkel ezelőtt megromlott. Egyrészt azért, mert az olajszőkítéssel milliárdokra szert tevő és később lebuktatott Energol Rt.-ügyet megúszó Portik és a maffiaperben lecsukott Radnai László elszámolási vitába keveredett. Másrészt Radnai Portik Tamásnak tulajdonítja azt, hogy őt és társait 2004-ben elfogták, majd elítélték. Portik Tamás ugyanis jóban volt egy férfivel, akinek Balaton-parti érdekeltségeire Radnaiék úgy akarták rátenni a kezüket - mint azt az a bírósági ítélet is kimondta -, hogy a meggyilkolására embereket béreltek, és Szerbiából fegyvereket csempésztettek be.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Radnai László a bíróságon

A pénteki bíróságon a bírónő megkérdezte Radnait, hogy mielőtt először kihallgatták 2012 májusában, hogyan keresték meg az ügyészek. Erre Radnai azt mondta, hogy először 2011-ben keresték meg a szegedi börtönben, de erről nem beszélhet, mert az államtitok. A megjegyzésen Portik nevetett. Portik védője később megkérdezte tőle, hogy "ezt hova tegyük", mire Radnai azt válaszolta, hogy "mivel államtitok, és nem beszélhetek róla, oda teszi, ahova akarja".

A bíróság előtt Radnai hosszas, részletes vallomásában azt állította, hogy Portik Tamás - illetve a vele együtt dolgozó D. Gábor - többször bevallotta neki, hogy "ők" állnak a kilencvenes évek leszámolásos gyilkosságai mögött. Radnai vallomása szerint Portik azért ölte meg Prisztást, mert "belekotnyeleskedett" az olajügyekbe, és mert több ingatlanról vitájuk volt egymással. Radnai azt állítja, Portik 1999-ben, maffiafilmbe illő körülmények között vallotta be neki először a gyilkosságokat: egyik emberével üzent neki, hogy látni akarja, majd másnap egy rendőrséginek tűnő rendszámú Opel Astrával felvették a Vígszínháznál, majd úgy vitték el egy vidéki házhoz, hogy a fejére csuklyát húztak. A házban Portik bevallotta a gyilkosságot, majd két hét múlva hasonló körülmények között újra odavitette Radnait, és egy fekete leplekkel borított pincében, gyertyafénynél megeskette, hogy nem beszél senkinek arról, amit megtudott. Radnai szerint évek múlva D. Gábor is találkozóra hívta, ő is beszélt a Prisztás-gyilkosságról, de azt is mondta, hogy "ez az elmebeteg Kicsi (ezen Portikot értette) a Rohaccal végeztette ki a Fenyőt", és aggódott, hogy a Fenyő-gyilkosságnál Rohac DNS-e benne maradt a sapkában. Radnai nehezen követhető vallomásában Portikhoz kötötte Boros Tamás és Seres Zoltán vállalkozók kivégzését, illetve az alvilágban Cinóber néven ismert vállalkozó megölését is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Prisztás Ágnes, az áldozat lánya a bíróságon

Radnai szerint ennek a találkozónak konkrétan az volt az oka, hogy D. Gábor megkérte, hogy kérdezzen utána, van-e valami bizonyítéka a rendőrségnek a Boros-ügyben. Elmondása szerint D. Gábor azért bízott benne, mert amikor 1976 körül együtt voltak börtönben, "egy-két stiklit" elvállat a Gábor helyett. Szabadulás után is tartották a kapcsolatot, "volt, hogy olyan dolgot csináltunk, ami törvénybe ütközött" - mesélte. Radnai szerint neki volt egy étterme és diszkója, ezekben "odaadta a portát" D. Gábornak, amivel jól keresett abban az időben, ráadásul mindig ott volt mellette, amikor D. Gábor bajba került, "megfizettem a tanúkat, hogy neki kedvező dolgokat mondjanak a bíróságon", tehát D. Gábor a lekötelezettje volt. Ugyanakkor úgy beszélt az idősebb emberről, mint aki affél főnöke Portiknak, és többször elmondta, hogy D. és Portik között a munkán túl barátság, afféle apa-fiú kapcsolat volt.

Radnai szerint D. Gábor azért is szövetkezett vele, hogy "Tamást visszafogják az őrültségekben". Elmondta azt is, hogy Portik többször lefizetett újságírókat: állítása szerint Fekete Gy. Attilának hárommillió forintot adott cserébe azért, hogy jó színben tüntette fel az Energol-ügyben, illetve neki adott másfél millió forintot azzal, hogy vegyen belőle egy órát Juszt Lászlónak, és köszönje meg a hozzáállását.

Harmincmilliós autó, többmilliós óra

Radnai vallomása után a védők és a vádlottak is kérdezhettek tőle, az egész tárgyalóterem felbolydult, amikor Portik Tamás odalépett a tanú melletti mikrofonhoz, és szemtől szembe álltak egymással. A kérdezésből nehezen követhető, személyeskedő, bennfentes utalásokkal teli vita alakult. Portik azt vetette Radnai szemére, hogy elárulta, hogy szabadulhasson, és alkut kötött a rendőrökkel. "Milyen autóval jársz most?" - kérdezte Radnait, aki azt felelte, hogy egy A7-essel. "Ami 30 millió forint. A kezeden ott egy többmilliós óra. Gondolom, senki nem fizetett neked azért, hogy én ide kerüljek, ugye?" - kérdezte gúnyosan Portik, aki a gyűrött zakójában és vastag, gördülő talpú cipőben állt a Moschino-papucscipőt viselő Radnaival szemben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Portik láthatóan alaposan elolvasta a peranyagot

Radnai kihallgatása után újra a pénteken már meghallgatott, csak kettes számúnak nevezett tanút kérdezték meg. A nő eltorzított hanggal és arccal, zárt videoláncon keresztül egy szomszédos tárgyalóteremből válaszolt a védők és Portik kérdéseire. A pénteken többször ellentmondásba keveredő nőnek a védők hosszasan, újra és újra feltették ugyanazokat a kérdéseket, amelyekre már válaszolt: pontosan milyen ingatlanokon ment a vita, mennyi pénz forgott, kire mit vallott. Az ügyvédek után Portik Tamás is közel két órán át kérdezgette, és este hatig nem is ért a kérdései végére. A nővel tegeződött, egyszer Gyöngyinek nevezte, és igyekezett minden állítását meghazudtolni. A nő sokszor összezavarodott, egyszer a bírónő rá is szólt, mert a torzított videón is látszott, hogy nem fejből válaszol a kérdésekre, hanem a vallomásának a leiratát lapozgatja, és abból próbál következetes válaszokat adni.

Miattad vagyok itt

Portik láthatóan jól felkészült a vallomásokból, és fölényesen, cinikusan kérdezgette a nőt, és konkrétan azt mondta neki: "miattad vagyok itt". A beszélgetés sokszor komikus fordulatot vetett, jellemző például a következő párbeszédrészlet:

- Ő a te barátod?
- Nem, ő a te barátod!

Egyetlen kérdés volt, amiben egyetértettek: Portik megkérdezte a nőtől, hogy mikor találkoztak utoljára, mire ő azt mondta, hogy 2011-ben, egy budai bevásárlóközpontban, majd másnap Portik meglátogatta az irodájában. Ez pontos - mondta Portik, de arra már másként emlékeztek, hogy mi történt azon a találkozón, pedig Portik megjegyezte, hogy "véletlenül hangfelvételt is készítettem". A nő szerint Portik azt kérdezte tőle, nem tud-e kapcsolatot a belügyminiszterhez, Portik viszont azt állította, hogy ő konkrétan a belügyminiszter úrra nem emlékszik, egyébként is a nő ajánlgatta neki a kapcsolatait. Összevitatkoztak azon is, hogy Portik kikkel volt jóban - a nő szerint rendszeres vendég volt az éttermében Hofi Géza, Gyárfás Tamás és Doszpot Péter is -, Portik azt igyekezett bizonyítani, hogy a nő egyáltalán nem volt olyan közeli munkatársa, mint amilyennek mondja magát, és fogalma sem lehetett azokról a dolgokról, amelyeket elmond.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Portik alaposan megnézte, kik kíváncsiak a tárgyalására

Megkérte például, hogy beszéljen arról, mit tud róla: hol lakott, mi a hobbija, miket szeret, mivel töltötte az idejét. A nő nagy nehezen annyit tudott elmondani, hogy Portik Budán lakott, és a Jamiroquai a kedvenc zenéje, szereti a régiségeket, de nem voltak baráti viszonyban, ezért olyasmiről nem tud, hogy hova járt Portik edzeni. "Azt tudom, hogy kozmetikushoz hova jártál, mert nekem is oda kellett" - mondta. "Nem voltunk olyan baráti viszonyban, de a gyilkosságokról beszéltünk neked, ugye?" - kérdezte Portik, majd azt is megkérdezte, hogy "miért csak a Prisztás-ügyet mondtad el? Hiszen ha úgy volt minden, ahogy állítod, akkor sokról kellett tudnod." A nő erre azt mondta, hogy több más gyilkosságot is megosztottak vele, de ezekről egyelőre nem szeretne beszélni.

Este hat órakor a bírónő kérdésére Portik azt mondta, hogy még sok kérdése van a tanúhoz, ezért a bírónő elnapolta a tárgyalást. Július 3-án újra a kettes számú tanúval kezdik a tárgyalást, és Portik Tamás felteheti neki a többi kérdését is. A bíróság három tárgyalási napot tűzött ki, és több tanút is beidéznek.