Fabényi Júlia lesz a Ludwig igazgatója

Vágólapra másolva!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Fabényi Júliát nevezi ki a Ludwig Múzeum élére. A művészek és aktivisták befejezték a tiltakozó akciójukat.
Vágólapra másolva!

A szakmai bizottság ajánlását elfogadva Fabényi Júliát nevezi ki a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatójának az emberi erőforrások minisztere olvasható a kormany.hu oldalon.

A közlemény szerint a Ludwig Múzeum igazgatói posztjára 2013. március 1-jén írták ki a pályázatot, miután az intézményvezető öt évre szóló megbízatásra lejárt. Két pályamunka érkezett be, a miniszter által létrehozott javaslattevő bizottság Fabényi Júlia pályázatát támogatta. Balog Zoltán a bizottság javaslatát elfogadva döntött Fabényi kinevezése mellett.

Fabényi Júlia korábban a Szombathelyi Képtár, a Műcsarnok, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának, valamint a Janus Pannonius Múzeumnak volt az igazgatója. Megbízatása öt évre szól. Az MTI-nek azt mondta, június 1-jétől veszi át a múzeum irányítását.

Kivonultak a tiltakozók

Végleg elhagyták a Ludwig Múzeum előterét az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport tagjai. Az egyetemi hallgatókat, képzőművészeket, kurátorokat tömörítő csoport május 9-e óta tiltakozott, többek között a múzeum igazgatói pályázata anyagainak nyilvánosságra hozatalát követelve.

Petíciójuk szerint a kultúráért felelős tárca továbbra is átláthatatlanul és szakmai egyeztetés nélkül működik, miközben ennek ellenkezőjét állítja. A demonstrálók azt mondták, a múzeumfoglalás befejeztével sem adják fel követeléseiket: a kulturális irányítás átláthatóságát, az intézményi és szakmai autonómiát, a forráskivonások leállítását, az elvont források kompenzálását, valamint azt, hogy a közérdek és a közhaszon is számítson a támogatások elosztásánál.