Figyelmeztette a kormány, de átengedte az Alaptörvény módosításait az Ab

Vágólapra másolva!
Nem megalapozott, illetve nincs hatásköre - ezekkel utasította el Szabó Máté ombudsman negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatos beadványát az Alkotmánybíróság.
Vágólapra másolva!

Nem találta megalapozottnak az Alkotmánybíróság Szabó Máté, az alapvető jogok biztosának indítványát, amelyben az Alaptörvény negyedik módosításának közjogi érvénytelenségét - és ezért alaptörvény-ellenességét - szerette volna kimondatni a testülettel.

Szabó Máté azt is kezdeményezte, hogy az Ab tartalmilag is vesse össze a módosítást az Alaptörvény más rendelkezéseivel, de ezt meg hatáskör hiányában utasították el - derült ki a testület keddi közleményéből.

A testület ugyanakkor közölte, hogy a támadott rendelkezések alapján majd meghozott jogszabályok alkotmányosságának vizsgálata során úgy fogják értelmezni a rendelkezéseket, hogy azok mind az Alaptörvényben, mind pedig az európai uniós és a nemzetközi jogi kötelezettségekben megjelenő alapvető elvekkel és értékekkel egységes, ellentmondásmentes rendszert képezzenek.

A parlament március elején fogadta el az alaptörvény negyedik módosítását, amely többek között érinti az Alkotmánybíróság jogköreit, a felsőoktatást, a hajléktalanokat, illetve a kampányszabályokat is. A legfontosabb változásokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen. A módosítás miatt több tüntetés is volt Budapesten, és külföldről is sok kritikát kapott. A magyar tüntetők Áder János köztársasági elnöktől kérték, hogy ne írja alá a módosítást, de Áder János március 13-án bejelentette, hogy értelmezése és felfogása szerint nincs más lehetősége, mint hogy aláírja.