Orbán nem nácizta le Merkelt

Orbán Viktor rádióinterjúja 2013. május 3-án
Vágólapra másolva!
Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint téves a Spiegel Online azon állítása, amely szerint a magyar kormányfő náci módszereket tulajdonított volna a német kancellárnak. Több jobb- és baloldali politikus is kritizálta hétfőn Orbán Viktort a pénzteki német tankos kijelentése miatt. A magyar helyettes államtitkár szerint szó sincs arról, hogy Orbán náci módszerekkel vádolta volna Angela Merkelt.
Vágólapra másolva!

A magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Prőhle Gergely magyarázta hétfő este a kormányfő pénteki kijelentését, amelyet több német politikus, köztük a német külügyminiszter is élesen kritizált. A helyettes államtitkár felidézte, hogy Angela Merkel kancellár és Peer Steinbrück szociáldemokrata kancellárjelölt televíziós vitájában Steinbrück felvetette Magyarország esetleges kizárásának a lehetőségét az Európai Unióból.

Prőhle Gergely hangsúlyozta, hogy válaszában Angela Merkel megvédte Magyarországot. Steinbrück egyik korábbi, Svájccal kapcsolatban elmondott szavait idézve azt is mondta a kancellár, hogy "nem kell rögtön a lovasságot küldeni".

Orbán Viktor pedig pénteken a Kossuth Rádiónak adott interjújában "a riporter kérdésére tehát egyáltalán nem Merkel, hanem Steinbrück hasonlatát kommentálta", amikor arról beszélt, hogy nem volt jó ötlet, amikor a németek tankokat küldtek Magyarországra - mondta. A Spiegel Online-nal szemben tehát "szó sincs arról, hogy ezt bárki reális lehetőségként értelmezné" - mondta Prőhle Gergely.

Hétfőn Belgrádban a német külügyminiszter bírálta Orbán Viktor miniszterelnök Németországra tett kijelentését. Az ügyben megszólalt több német vezető politikus és Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke is. A miniszterelnök rádiós nyilatkozatával német lapok is foglalkoztak. A Spiegel Online Orbán náci módszerekkel vádolja Merkelt címmel közölt beszámolót. A Focus Online a Nem éppen diplomatikus kormányfő - Orbán náci módszereket feltételez Merkelről címet adta beszámolójának.

* * *

Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!