Megvonják a III/III-as ügynökök nyugdíjpótlékát

2013.05.19. 16:00

Szakértői bizottság állapította meg, hogy kik váltak méltatlanná a nyugdíjpótlékra, miután fény derült a titkosszolgálati múltjukra. Több mint száz embernek postázzák a napokban az erről szóló határozatot.

Több mint száz egykori III/III-as ügynöktől, illetve örökösétől vonja meg a kormány a nyugdíjpótlékát - mondta a Hír Televíziónak Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A minisztériumon belül felállított bizottság körülbelül ezer olyan embert vizsgált meg, akik még a kommunista rendszerben kaptak állami kitüntetést, és emiatt nyugdíjpótlékra voltak jogosultak. A testület azoktól vonja meg a havi 8 ezertől 16 ezer forintig terjedő juttatást, akik szerepet játszottak az 1945 és 1949 közötti demokratikus államrend leépítésében, az 1956-os forradalom leverésében, az MSZMP-ben és a KISZ-ben, állami vezetők voltak a szocializmus alatt, vagy titkosszolgálati múltjuk van. A szám még nem végleges, a bizottság még vizsgálja a többi érintett nyugdíj-kiegészítését.

A Hír TV-nek Rétvári Bence azt mondta: a szakértői bizottság megállapította, hogy a vizsgált körülbelül ezer ember közül 109-en váltak méltatlanná erre a nyugdíjpótlékra azáltal, hogy titkosszolgálati múltjukra derült fény. Számukra a következő napokban postázzák azokat a határozatokat, amelyek megvonják ezt a pótlékot. Ezt követően az érintettek augusztustól kezdve már nem kapják azt a nyugdíjpótlékot, amit elvileg kitüntetésük alapján, de nyilvánvalóan titkosszolgálati tevékenységükkel összefüggésben III/III-as kötelékben, kaptak - mondta az államtitkár a Hír TV-nek.