Vágólapra másolva!
A választás évében a pártoktól megvonják az évi rendes költségvetési apanázsukat, de a kampányhoz akár 597 millió forintot is kaphatnak majd az államtól. A képviselőjelöltek egy egymillió forintos kincstári számláról költhetnek majd, de ha rosszul szerepelnek, kamatostul kell visszafizetniük a pénzt az államnak. Egy párt, amely mindenhol tud jelöltet állítani, akár 995 milliót is költhet. Megtilták a pártok külföldi támogatását is.
Vágólapra másolva!

Cser-Palkovics András, Gulyás Gergely fideszes és Vejkey Imre KDNP-s képviselők szombaton benyújtották az országgyűlésnek a kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatot. A javaslat értelmében minden egyéni választókerületben induló képviselőjelölt egymillió forint költségvetési támogatást kap, amit a kincstár által kibocsátott kártyával használhatnak majd a politikusok. A pénz csak dologi kiadások finanszírozására fordítható, készpénz a kincstári kártyával nem vehető fel. A kártya kibocsátásának és használatának részletes szabályait egy későbbi rendelettel szabályozzák majd. A jelöltnek 15 napon belül kamatostul kell visszafizetnie a pénzt akkor, ha két százaléknál kevesebbet szerez a választásokon. Ha pedig valaki nem számol el rendesen a pénzzel, a támogatás kétszeresét kell visszafizetnie az államnak.

A pártoktól megvonják az évi, választási eredményeik után járó támogatást, viszont kapnak a pénzt a jelöltjeik után. A törvény értelmében a jelölő szervezetek minden megszerezhető mandátum után ötmillió forintot fordíthatnak maximum a kampányra, ami 199 mandátummal számolva 995 millió forintot jelent. Ezen költségek egy részéhez hozzájárul majd az állam is: egy szervezet például, amely minden körzetben tudott jelöltet indítani, az az összköltség 60 százalékát megkapja a költségvetésből, tehát 597 millió forint támogatást használhatnak majd fel a választás évében.

A törvény hozzányúlt a párttörvényhez is. A korábbi külföldi államoktól kapott pénzek tiltását kiegészítik azzal, hogy a párt semmilyen külföldi szervezettől - jogi státuszától függetlenül - vagy nem magyar állampolgártól vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el. Emellett belföldi szervezetektől sem fogadhatnak el pénzt a pártok.

Az indoklás szerint az új szabályozás megfelelő nagyságrendű, ugyanakkor átlátható forrást biztosít a pártok számára programjuknak a választók számára történő bemutatásához, miközben a választás évében nem lesznek jogosultak a pártok az éves működési támogatásra.