Vágólapra másolva!
A Margitsziget jelenleg a XIII. kerületi önkormányzat kezelésében van, azonban egy Navracsics Tibor által jegyzett törvényjavaslat a fővárosi önkormányzat irányítása alá vonná a parkot, mert azt szeretnék, ha hatékonyabban hasznosítanák a turisztikailag kiemelt területet.
Vágólapra másolva!

A fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerülne a Margitsziget Navracsics Tibor javaslata szerint, amit pénteken este nyújtott be az Országgyűlésnek. A tárcavezető ezt azzal indokolta, hogy a - jelenleg a XIII. kerülethez tartozó - terület kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken. Navracsics Tibor azt írta, hogy a Margitsziget Budapest azon területeinek egyike, amely kiemelt az ország turisztikai megítélése szempontjából.

Mint írta, a sziget fejlesztése gazdasági szempontból is komplex szemléletet igényel, amelyhez szükséges a városfejlesztés minden eszköze, az erőforrások ésszerű felhasználásának szem előtt tartása, továbbá tükrözi a fővárost érintő valamennyi rövid- és hosszú távú tervet. A tárcavezető kiemelte, hogy a közvetlen fővárosi irányítással biztosítható, hogy a Margitszigetet érintő fejlesztések szervesen illeszkedjenek a Budapestet érintő nagyszabású koncepciókba.

A benyújtott törvényjavaslat szerint a területen a fővárosi önkormányzat a külön törvényekben meghatározott egyes feladat- és hatáskörök tekintetében eljárni jogosult hatóság, továbbá a helyi önkormányzati feladatokat is a főváros veszi át. Szabályozza azt is, hogy a Margitszigeten található ingatlant nem lehet lakóhelyként bejelenteni.

Az előterjesztésben rögzítik a XIII. kerület módosított határát is. A fővárosi önkormányzatnak korábban nem volt közvetlenül irányított közigazgatási területe. A törvény a tervezet szerint 2013. június 30-án lépne hatályba.